01 maart 2023

Oekraïense Lada en Andrii wonen in pastorie Venhorst: ‘Leven in twee werelden, van oorlog en vrede’

VENHORST – In 2021 moest Lada Ogluzdyna een operatie ondergaan in haar woonplaats Kyiv. Kort daarna vond in februari 2022 de invasie van Rusland in Oekraïne plaats. Het ziekenhuis waar zij behandeld werd werd door de Russen gebombardeerd. Haar behandelingen konden in Kyiv niet worden voortgezet. Zij had via Facebook contact met Monique Huggers uit Venhorst, beiden hondenliefhebbers, die haar adviseerde om naar Nederland te komen.

Door Piet van den Broek

Lada (48) is getrouwd met Andrii Gerus (42). Zij hebben samen een dochter Polina (18). Lada is een oude Slavische meisjesnaam. Het betekent ‘godin van liefde en vruchtbaarheid’. Lada was docent Engels aan een school, waar zij aan jong en oud Engelse les gaf. Andrii was werkzaam op de administratie van een groot Amerikaans bedrijf in Kyiv.
Lada’s reis naar Nederland ging niet zonder slag of stoot. “De kortste weg van Kyiv naar Lviv in het westen van het land werd gebombardeerd. Ik ben met mijn dochter via een grote omweg naar Nederland gereden. Ik heb vijf dagen met weinig eten en drinken aan boord over de reis gedaan.” Ze had ook haar vijf honden meegenomen. De eerste twee maanden zijn ze bij Monique Huggers opgevangen. Voor haar behandelingen moest ze drie weken lang iedere dag naar het ziekenhuis
in Utrecht. Zij verbleef in die periode bij een vriendin in Geldermalsen. Later is zij nog driewekelijks vanuit Venhorst naar Utrecht gegaan. In mei werd de pastorie in Venhorst door Antoon van Duijnhoven, ‘een zeer vriendelijke man’ aldus Lada, voor de ontheemde Oekraïners beschikbaar gesteld. In de pastorie wonen nu zeven Oekraïners. Voorlopig kunnen ze daar zeker een jaar blijven, wat er daarna gebeurt weten zij nog niet. De honden zijn elders ondergebracht. In de beginperiode heeft zij in Uden Oekraïense jongeren begeleid bij het onderwijs.
In juni is ze met een Oekraïens busje terug gegaan naar Kyiv om haar man Andrii op te halen. Omdat zij over medische papieren beschikte die aangaven dat zij hulp nodig had mocht Andrii het land verlaten. Met openbaar vervoer zijn ze teruggereisd. Lada en Andrii volgen Nederlandse taal aan het Capabotaal instituut in Uden. Zij spreken nog maar mondjesmaat Nederlands.
Dochter Polina heeft afgelopen voorjaar tot aan de schoolvakantie Nederlandse les gehad op het Fioretti College in Veghel. Zij studeerde en studeert nog steeds muziekonderwijs aan de Music Academy in Kyiv. Ze is derde jaars. Op dit moment doet ze dat online. Volgend jaar wil zij graag haar studie afronden en zelf muziekles gaan geven. Polina gaat als het weer veilig is het liefst zo gauw mogelijk weer terug naar Oekraïne. Afgelopen zomer trad ze op het festival Fabrique Magnifique in Veghel op.
Binnenkort wil Lada terug naar Kyiv voor een nacontrole bij de arts die haar heeft geopereerd. “Het is nog steeds gevaarlijk, er wordt nog volop gebombardeerd. Wanneer de stroom uitvalt kun je misschien niet in het ziekenhuis terecht. En je bent er niet zeker van of je weer veilig terug naar Nederland kunt gaan.”

Foto's:


0