07 maart 2023

Arthur Japin bij Literair Café Gemert

GEMERT – Arthur Japin is op donderdag 16 maart te gast bij het Literair Café van Bibliotheek De Lage Beemden in Gemert. Arthur Japin (1956) is een Nederlandse schrijver en acteur.

Sinds 1996 legt hij zich vrijwel volledig toe op zijn schrijverschap. Japin is een heel veelzijdig schrijver, naast romans en verhalen schrijft hij hoorspelen, toneelstukken en scenario’s. Japin is voor zijn werk overladen met literaire prijzen. Hij debuteerde met Magonische Verhalen(1996), daarna verscheen —na 10 jaar onderzoek — De zwarte met het witte hart (1997) waarmee hij bij het grote publiek doorbrak. Voor zijn romans kiest Japin vaak voor een historisch thema en is de hoofdpersoon veelal een buitenstaander met een bijzonder verhaal of talent.

In zijn laatste roman Wat stilte wil (2022) zien we zangeres Anna Witsen die met haar talent en geweldige stem een carrière als zangeres probeert op te bouwen. Voor een meisje uit haar milieu is dit eind negentiende eeuw een lastige opgave. Haar vader en haar zus werken haar tegen om een onafhankelijke vrouw te worden. Ze moet langzaam maar zeker haar hoop laten varen. Haar levensverhaal krijgt een dramatische ontknoping. Bij gelegenheid van Japins 25-jarig schrijverschap stelde hij Mijn verzonnen familie(2022) samen. In dit boek komen talloze historische figuren uit zijn romans weer tot leven. Personages zoals de danser Vaslav, de dove Kolja, de blinde Degas en Casanova’s geliefde Lucia. Japin noemt alle personages uit zijn romans ‘zijn verzonnen familie’. In een interview zegt hij hierover: “Mensen denken vaak dat je na voltooiing van een roman in een zwart gat valt, maar het tegendeel is waar. De figuren blijven gewoon bij me, zij leven door, lopen samen met mij verder en hebben weer gevolg. Mijn personages zijn veel dichterbij dan wat verre familie die ik nog heb.”

Het Literair Café presenteert Arthur Japin op donderdag 16 maart van 20.00 – 22.00 uurin De Eendracht, Sint Annastraat 60 in Gemert. Toegangskaartjes zijn online te koop via www.bibliotheeklagebeemden.nl en kosten 10,- voor volwassenen. Op de avond zelf zijn de kaartjes te koop voor € 12,- aan de kassa bij De Eendracht. Jongeren tot 18 jaar betalen € 3,50 voor een kaartje.

Arthur Japin (Foto: Corbino).

Foto's:


0