17 maart 2023

Hond of kat

Volgens mij is het weer bijna verkiezingstijd want op iedere huishoek staan billboards en in iedere er toe doende talkshow komen de kopstukken van diverse partijen opdraven.
We gaan stemmen voor de provinciale staten en het waterschap, voor degene die dit nog was ontgaan.
Stemmen is in Nederland een recht en helaas geen plicht. Ik ga zelf bijna altijd stemmen. De Europese verkiezingen laat ik aan mijn deur voorbij gaan, daar kan ik niks mee en het is me totaal niet duidelijk hoe en wat. Waarschijnlijk schop ik nu wat mensen tegen de schenen dus de conclusie voor hen is dat hier nog het nodige werk ligt. Ik heb bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen ongeldig gestemd. Ik heb een groot rood hart getekend op mijn stemformulier, ik kon toen echt geen partij vinden die in míjn ogen een goed programma had.
Er groeit sowieso een hele generatie op die denkt dat het in de politiek geoorloofd is om te liegen, je dingen niet te herinneren, verdraaien en dat dit gewoon oké is of in ieder geval kan zonder consequenties. Ik denk aan de toeslagen-affaire, Groningen, de zorg die wegbezuinigd is. Dit is nog maar een greepje uit wat er speelt in Nederland. Maar lieve lezers dit is mijn mening en natuurlijk mag je het hier niet mee eens zijn, helemaal prima. Moet je maar in de politiek gaan, zullen jullie denken, maar dat is echt niks voor mij. Ik kan heel slecht tegen onrecht en ieder zijn vak.
Ik stimuleer mijn kinderen zeker om te gaan stemmen, zeker mijn dochter want wij vrouwen hebben lang moeten wachten om te mógen stemmen, hier zijn heel wat vrouwen de barricade voor op gemoeten. Mijn dochter vroeg: ‘hoe kies jij dan waar je op stemt?’ Ik vergelijk een beetje de programma’s en kies uit die partij waarop ik wil stemmen. per definitie de hoogste vrouw die op de lijst staat en het liefst een vrouw die uit mijn regio komt.
Een veel gehoord argument dat je hoort onder de niet-stemmers is: ‘ik weet niet op wie ik moet stemmen en uiteindelijk maakt het niet uit door wie ik wordt gebeten, een kat of een hond.’
Ik snap dit goed maar door te gaan stemmen kun je in ieder geval bepalen of het een hond of een kat is die je bijt en hoe hard ie bijt.

Yvonne

Foto's:


0