Afbeelding

Omgaan met dementie: Wereld Alzheimer Dag in Gemert-Bakel

Gemeente

GEMERT-BAKEL - Alzheimercafé Gemert-Bakel is weer van start gegaan. Het is een plek waar lotgenoten elkaar ontmoeten. Je krijgt informatie over dementie en aanwezigen wisselen ervaringen en ideeën uit.

Als een meneer vertelt dat hij zijn echtgenote ‘kwijt’ is omdat ze Alzheimer heeft, luisteren alle aanwezigen aandachtig. Hij koestert de momenten wanneer ze elkaar nog wel altijd ‘ontmoeten’ wanneer er jaren ’60-muziek aangezet wordt. De stoelen gaan dan aan de kant en samen dansen ze de kamer rond. 

Dementie is een ingewikkelde en ingrijpende ziekte. Niet alleen voor een dementerende zelf maar ook voor de naaste omgeving. Zij kunnen wel langer en ‘gewoon’ thuis blijven wonen, maar dan is het belangrijk dat iedereen een steentje bijdraagt. Neem bijvoorbeeld eens een collega-zanger(es) mee naar het zangkoor, help iemand met boodschappen doen of maak samen een ommetje. Daarmee help je niet alleen de persoon met dementie maar ook zijn of haar mantelzorger.

Wereld Alzheimer Dag

Op donderdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Een mooie aanleiding om te laten zien wat er in Gemert-Bakel allemaal is. Wist je bijvoorbeeld dat in alle dorpen de werkgroepen zorg met de dorpsondersteuners en vrijwilligers, verenigingen, de huisartsen, wijkverpleegkundigen, fysio- en ergotherapeuten samenwerken om hulp te bieden? Dat lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten in het Alzheimercafé in Gemert? En dat mensen met dementie kunnen logeren in Logeerhuis Plezant, zodat de mantelzorger ook even op adem kan komen?

Meer weten?

Bezoek dan het Alzheimercafé in de Eendracht in Gemert. Deze vindt plaats op iedere 2e dinsdag van de maand. Je kunt ook altijd contact opnemen met je dorpsondersteuner.

En voor iedereen die nog niet zo goed weet wat dementie is, hoe het je leven beïnvloedt en hoe je het beste kunt reageren op iemand met dementie, organiseert de bibliotheek samen met Ouderenlandgoed Grootenhout, gelegen aan de Stekkermortel 3A in Mariahout, een gratis kennismiddag. Meld je aan via www.bibliotheeklagebeemden.nl.Op de website vind je in de agenda ook nog andere activiteiten rondom dit thema. 

Lees ook