Gemert-Bakels Sportteam van het Jaar:

GEMERT – Op de golven van de nationale handbal-successen zit de sport ook in Gemert in de lift. Dankzij een uitgekiende aanpak en een Poolse coach werd Tremeg Dames 1 afgelopen jaar kampioen in de tweede klasse. Dat leidde tevens tot de titel Sportteam van het Jaar van Gemert-Bakel.

Hans van der Burgt prins Boekel

BOEKEL – Hans van der Burgt is de nieuwe prins carnaval in Boekel. Onder het motto “Speulde mee of bloasd ‘m op!” heerst hij over de Knöllekes. Tijdens deze carnavalsperiode zal hij bekend staan als Prins Hans d’n Urste. Samen met zijn Persoonlijk Adjudant Damon van der Zanden werd Prins Hans d’nUrste zaterdag onthuld tijdens het druk bezochte en zeer gezellige prinsenbal […]

Wie kent wie: Foto’s uit de Collectie Duppen

GEMERT – Vader en zoon Jan en Joop Duppen hebben meer dan een halve eeuw mensen gefotografeerd in Gemert en omstreken. Honderden rolletjes en filmpjes zijn bewaard gebleven en worden door Heemkundekring De Kommanderij Gemert gearchiveerd. Om te kunnen vaststellen wie er op de foto’s staan wordt de hulp van de lezers van het Gemerts […]

Een band met Pardoes

In de carnavalsvakantie van 1999 vertoefde ik, zoals vaker, op Schiermonnikoog. In het gezelschap van kameraad Jacques, zoon Stijn en hond Pardoes beleefde ik een grijze, mistige februariweek. In de voorafgaande herfstvakantie waren we, toen met de hele familie, ook al op het eiland geweest. Ik heb u in mijn vorige column erover verteld. De […]

Duncan van der Velden schrijft over oorlogstrauma

BAKEL -Duncan van der Velden heeft een boek uitgebracht. De kersverse Bakelnaar was in de jaren ’90 als beroepsmilitair die meerdere vredesmissies diende in het voormalig Joegoslavië. Daarbij liep hij een psychosomatisch oorlogstrauma op. In ‘Een Dubbele Overwinning’ neemt hij de lezer mee in de spreekkamer van zijn psychotherapeut, in zijn behandeling, in zijn hoofd en zijn herinneringen.

Peelverhalen: De watersnoodramp

GEMERT-BAKEL – Het onderwerp van dit verhaal speelt zich ver van de Peel af, maar het had wel degelijk enorme impact op de bevolking hier. De ontreddering in Zeeland en west Brabant was enorm, met medeleven en hulp uit onze regio. We schrijven 1 februari 1953, de watersnoodramp.

Wereldkampioen worden volgende doel Jur van Brussel

HANDEL – Tijdens de huldiging van Gemert-Bakelse sportkampioenen op 13 januari werd Jur van Brussel uitgeroepen tot sporttalent van het jaar. Dat was niet zonder reden. De negenjarige inwoner van Handel bekroonde zich afgelopen jaar tot de beste BMX’er van Nederland in zijn leeftijdsklasse.

Fenne Manders: ‘Dansen doe ik het liefst’

GEMERT – Dansen is de grootste passie van Fenne Manders. En die passie brengt haar ver. Afgelopen jaar werd de negentienjarige Gemertse tweede tijdens het Europees kampioenschap hiphop, een prestatie die leidde tot haar uitverkiezing als sportvrouw van het jaar van Gemert-Bakel.

Mark Kuypers componist ‘Vietnam’

GEMERT – Gemertenaar Mark Kuypers is de componist van ‘Vietnam’. Deze muziekvoorstelling is gebaseerd op een waargebeurd vluchtelingenverhaal. De kleine, indrukwekkende productie gaat op 27 januari in première en komt op 30 januari naar Het Speelhuis.