Judith Swinkels straalt als Prinses van De Pierewaaiers, net als haar Prins Bernard.
Judith Swinkels straalt als Prinses van De Pierewaaiers, net als haar Prins Bernard.

Prinsessen genieten van hun rol in Gemert-Bakel

carnaval

GEMERT-BAKEL - Komende vrijdag krijgen de zeven Prinsen carnaval van Gemert-Bakel de sleutel van hun dorp overhandigd. Vier dagen lang heersen ze over hun eigen rijk. Maar dat kunnen ze niet alleen, blijkt uit een rondgang van het Gemerts Nieuwsblad.

Door Siel Peijs

“Dat lukt ze zeker niet”, lacht Judith Swinkels, vrouw van de Bakelse ex-Prins Bernard van den Heuvel. “Nee, flauwekul natuurlijk. Maar ik denk dat het wel helpt als er een goede partner naast staat.” 

Swinkels genoot in elk geval van de rol die ze had, vertelt ze: “Ik sta graag een beetje op de achtergrond. Dus ik voelde me prima als Prinses.” Wat niet wil zeggen dat ze alles vanaf de zijlijn bekeek, voegt ze daar direct aan toe: “De insteek was dat we het samen zouden doen. Dus ik ben overal bij geweest. En onze kinderen ook zoveel mogelijk.”

Voor die momenten dat het te laat werd voor hun drie kinderen, stonden familieleden of vrienden klaar om Fem, Kars en Suus op te vangen. “Maar als het kon namen we ze mee. Ze hebben de leeftijd ook om alles bewust mee te maken. Dus dat zijn mooie herinneringen.” Niet alleen voor de kinderen, trouwens: “Het was druk. Maar ik had het zeker niet willen missen.”

Voor Ans Ploegmakers, Prinses van de huidige Prins Frans d’n Twidde bij de Ripse Streupers, moeten die herinneringen nog komen. Hoewel: “De eigenlijke carnaval begint vrijdag pas. Maar we hebben nu al zoveel mooie momenten mogen beleven. Af en toe krijg je er gewoon tranen in je ogen van.”

Bijzonder aan De Rips is dat de Prinses bijna letterlijk naast de Prins staat, vervolgt ze: “We staan in de optocht bijvoorbeeld samen op de Prinsenwagen. En we worden ook samen helemaal aangekleed.” Haar rol is dus anders dan in andere dorpen, ziet ze: “Ik heb een ander Prinsessenleven dan andere Prinsessen. Als je hier gevraagd wordt, word je ook echt als paar gevraagd.”

Gemert is daar traditioneler in, vertelt Elise van den Boomen-van Dijk, vrouw van ex-Prins Pieter van den Boomen van De Drumknaauwers. “Hier wordt de Prins gevraagd. Natuurlijk hebben we overleg gehad, maar het was een langgekoesterde droom van Pieter. Dus daar hoefden we geen twijfels over te hebben.”

In haar geval was ze niet alleen Prinses, maar ook nog eens de persoonlijke chauffeuse van de Prins, vervolgt ze met een lach: “Pieter had enorm geluk met mij. Ik was hoogzwanger, dus ik kon hem naar alle activiteiten rijden.”

Ongeveer twee maanden na carnaval werd dochter Cato geboren. Een komst die zich nog niet had aangekondigd toen Pieter gevraagd werd als Prins. Elise: “We zijn pas later zwanger geworden. Dus toen hebben we wel even nagedacht hoe dat nu allemaal moest.” Maar ook die twijfels vielen snel weg. Bovendien is het vooral de Prins die op de voorgrond staat: “Hij is diegene die gevraagd wordt en staat vooral in de spotlights. Dat is prima; ik geef die spotlights ook graag aan Pieter.” Zelf genoot ze op de achtergrond van alle activiteiten. Ondanks haar zwangerschap is ze bijna overal bij geweest. “Tot een uur of tien ’s avonds. Daarna ging ik lekker naar huis.” Haar zwangerschap blijkt, achteraf gezien, een extra voordeel op te leveren, besluit ze lachend: “Ik ben natuurlijk de hele tijd nuchter geweest. Dus als we nu foto’s terugkijken wordt mij regelmatig gevraagd hoe het ook weer zat.”

Lees ook