Afbeelding

Schilderijenrestauratie Handel nadert ontknoping

Nieuws

HANDEL - Afgelopen week ontving St. Erfgoed Handel bericht van het Prins Bernhard Cultuurfonds met daarin de toezegging van een flinke substantiële bijdrage voor de restauratie van de Handelse altaarschilderijen. Een dusdanige substantiële bijdrage dat het begrotingstekort voor deze restauratie bijna gedicht is.

Dat is goed nieuws voor de stichting, voor de schilderijen, voor het Handels cultuurbezit en voor alle gulle, grote en kleine donateurs die dit mede mogelijk hebben gemaakt.
Het Cultuurfonds geeft in haar motivatie aan ‘overtuigd te zijn van de kwaliteit van betrokkenen bij het noodzakelijk herstel van de zeer waardevolle schilderijen’ en ‘heeft vertrouwen in de opzet en financiering van de restauratie en steunt het project met een hogere bijdrage.’ Al sinds 2011 spant St. Erfgoed Handel zich in voor het behoud van deze ruim drie eeuwen oude altaardoeken, een flink karwei want de tand des tijds heeft duidelijke sporen in de schilderijen achtergelaten in de vorm van beschadigingen en vervuiling. De doeken waren van ca. 1700 tot 1900 onderdeel van het toenmalige hoofdaltaar in de kerk. Als zodanig vormen ze een van de relicten van de Duitse Orde die zijn achtergebleven in Handel. De schilderijen vormen gezamenlijk de voorstelling van de ‘ten hemelopneming en kroning van Maria’, de patrones van de Handelse kerk en de voormalige parochie Handel. De restauratie zal worden uitgevoerd door restauratieatelier Alice van der Knokke in Beek en Donk. Een van de twee doeken, het kleine, is al onder handen genomen door dit atelier. De Broederschap van de Handelse processie heeft dit kleine schilderij geadopteerd en de restauratie bekostigd. Mogelijk dat het over enkele maanden reeds gepresenteerd kan worden. In 2020 hoopt St. Erfgoed Handel de gehele restauratie gereed te hebben. Het drie eeuwen oude altaarschilderij, dat nu ook gerestaureerd kan gaan worden, meet 3,5 bij 2,5 meter; een flinke klus voor de restaurateur.

Lees ook