Afbeelding
EU Architecture and Urbanism

Nieuwe locatie voor De Fuse in Bakel: ‘Dit is de best denkbare oplossing’

Nieuws

BAKEL - Er is een oplossing gevonden voor huisvesting van De Fuse. Het Bakelse jongerencentrum verhuist naar een nieuwe, eigen plek. In de tuin van de huidige locatie.

Door Siel Peijs

“Dit wordt een pareltje in het centrum van Bakel”, zegt Sven Somers. “Bakel gaat hier écht mee vooruit. We zorgen dat De Fuse z’n maatschappelijke functie kan blijven invullen. En we doen recht aan het karakter van het monumentale pand. ”

Somers, mede-eigenaar van Brouwerij Holevoort, is samen met zijn brouwerij en IJssalon De Gebroeders initiatiefnemer achter Bakels Genot. Hij is zichtbaar ingenomen met het voorliggende plan voor de voormalige meisjesschool aan de Dorpsstraat in Bakel. Bakels Genot wil in het monumentale pand een ijssalon annex pannenkoekenrestaurant én een bierproeflokaal realiseren. Jongerencentrum De Fuse krijgt in het plan een nieuwe, eigen ruimte schuin achter de huidige locatie.

Exact twee jaar geleden werd Bakels Genot door de gemeente geselecteerd om een nieuwe invulling te geven een het oude schoolgebouw, dat na het vertrek van Olleke Bolleke een deels zwarte vlek was in het Bakelse centrum. De gemeente, eigenaar van het monumentale pand, was al een tijd op zoek naar een geschikte invulling die zou bijdragen aan verlevendiging van het Bakelse dorpshart. Om diezelfde reden was het gemeentebestuur in gesprek met het bestuur van Jongerencentrum De Fuse, dat een plek heeft in in het centrumpand. Het idee was dat De Fuse, dat voor het aantal en de aard van de activiteiten ruim behuisd is, een plek zou kunnen vinden in de nieuw te realiseren MFA in Bakel.

Het bestuur van De Fuse weigerde echter te vertrekken, en vond daarin gehoor bij de gemeenteraad. De raad vroeg wethouder Wilmie Steeghs vervolgens met een passende oplossing te komen. “Die oplossing hebben we nu gevonden”, zegt Steeghs opgetogen. “Dankzij de constructieve gesprekken die we met alle partijen, zowel Bakel Genot als De Fuse, hebben gevoerd.” 

Met het voorliggende plan voldoet ze niet alleen aan de vraag van de gemeenteraad, voegt ze direct toe: “Passende huisvesting van De Fuse was ook een wens van het college. Het draagt bovendien bij aan de dorpsvisie van Bakel, gericht op het verlevendigen van het centrum.”

Bakels Genot zal, als eigenaar van het pand, zorgdragen voor realisatie van de nieuwe Fuse-ruimte. Het idee is dat de gemeente het aanpalende gebouw vervolgens huurt om het jongerencentrum te huisvesten. Daarmee is een jaarlijks huurbedrag van 35.000 euro gemoeid. Over dat bedrag moet de gemeenteraad zich nog buigen. Maar zowel Steeghs als Somers benadrukken dat de cijfers reëel zijn. “We hebben nu eenmaal te maken met een monumentaal pand. Daar plak je niet zomaar iets tegenaan”, zegt Somers. “Het duurde dan ook even voordat de monumentencommissie zich in de tekeningen kon vinden. Uiteindelijk waren ze zelfs enthousiast.” Steeghs: “Het is een gezamenlijk voorstel. Ik had een lege portemonnaie van de gemeenteraad meegekregen. Maar ik moest wel drie partijen tevreden stellen.” “Dit is de best denkbare optie voor verplaatsing van De Fuse”, stelt voorzitter Nick Vermeulen van De Fuse. “We gaan er in vierkante meters niet op achteruit. En we blijven in het centrum.”

Bakel Genot heeft zowel aan de zijde van de Dorpsstraat en het kerkplein als in de achtertuin terrasruimte voorzien. Die laatste wordt nu allicht beperkt. “Maar daar komt iets moois voor terug”, zegt Sven Somers. “We hebben een goede relatie met De Fuse. Hat mag duidelijk zijn dat we niet zomaar een tuinhuisje neer gaan zetten.”

Afbeelding
Afbeelding

Lees ook