Afbeelding

Dominee Ada Rebel verruilt kerkje Vossenberg voor Gelderland: ‘Protestantse gemeenschap Gemert-Boekel is heel vitaal’

Nieuws

ELSENDORP - Een dienst met gemengd gevoelens voor Ada Rebel vorige week zondag in Elsendorp. Voor de laatste keer ging zij voor in de kerk op de Vossenberg voor de protestantse gemeenschap van Gemert en Boekel. Ze neemt na negen jaar afscheid en gaat aan de slag in Gelderland. “Het was erg mooi. Ik heb veel warme woorden mogen ontvangen en mooie cadeaus”, kijkt ze thuis terug op haar laatste dienst.

Door Daan Daniëls

Na negen jaar gaat dominee Ada Rebel een nieuwe uitdaging aan als classispredikant in Gelderland-Zuid & Oost, waarbij ze de protestantse gemeenschappen in het gebied dat zich uitstrekt van de Achterhoek tot aan de Bommelerwaard gaat ondersteunen. Een fulltimebaan, terwijl ze slechts één dag in de week in Gemert-Boekel werkte. Een baan die ze combineerde met onder meer domineeswerk bij de protestantse gemeenschap in Deurne. “De functie in Gelderland spreekt me heel erg aan. Daarnaast is het ook goed om na zoveel jaar verder te gaan. De mensen in Gemert-Boekel wilden graag dat ik bleef. Ik hoef ook niet weg, maar een kans als deze krijg je niet vaak en voor de laatste jaren van mijn werkzame leven is dit een mooie uitdaging.” 

De protestantse gemeenschap in Gemert-Boekel bestaat uit zo’n 300 personen. Dat de mensen Rebel niet graag zien vertrekken, zegt iets over de positie die ze de afgelopen jaren vervuld heeft binnen de protestantse gemeenschap. “Vanaf het eerste moment was ik echt hun dominee. Vanaf de eerste dag was die klik er. Dat is wel heel erg prettig. Ik kijk dan ook met veel tevredenheid en dankbaarheid terug op de afgelopen jaren.” Nadrukkelijk wil ze daarbij ook de samenwerking met de oecumenische werkgroep benoemen. 

“De protestantse gemeenschap in Gemert-Boekel i niet groot, maar wel heel erg hecht. Iedereen wil vrijwilligerswerk doen, iedereen staat klaar voor elkaar. Ik bezocht onder meer mensen die ziek waren, leidde afscheidsdiensten en ging voor op zondag tijdens de diensten. En daarnaast hield ik de contacten over het samengaan met andere kerken.” De bedoeling is dat op 1 januari de protestantse kerk Gemert-Boekel samengaat met die van Boxmeer en Venray. Een logisch gevolg van het minder bezoeken van de kerk, vergrijzing en het gebrek aan bestuurders. “Door samengaan kun je met minder mensen het bestuur vormen en de slagkracht vergroten. Vrijwilligers blijven zich echt wel inzetten”, is de overtuigging van Rebel.

Dat tegenwoordig steeds minder mensen een kerk bezoeken is iets wat Rebel in Gemert-Boekel niet direct ziet. “De gemeenschap is niet veel kleiner geworden, er zijn zelfs gezinnen bij gekomen. De gemeenschap is hier zoals ik al zei erg hecht. Dat maakte het voor mij negen jaar geleden ook makkelijker om in te stappen. Eerst aansluiten bij wat er al is en vanuit de klik die ontstond kun je verder gaan samenwerken. Want dat is de sleutel, samenwerken. Een hele grote waarde en zeker hier ging dat enorm goed”, is ze complimenteus over de protestantse gemeenschap in Gemert-Boekel.

De gemeenschap zal voor altijd een bijzonder plekje hebben bij Rebel. “Ook voor mensen die zomaar aan kwamen waaien was de kerk in Elsendorp een mooie plek. We slagen er niet altijd in, maar we proberen mensen altijd ‘onderdak’ te geven. Ook al zijn ze dan na een paar maanden alweer weg. We willen mensen binnen de gemeenschap en daarbuiten houvast geven. En dat de kerk ook nog eens op zo’n prachtige plek staat, een bijzondere plek, dat maakte het voor mij alleen maar mooier.” 

De protestantse gemeenschap gaat vanaf 1 januari dus samen met Boxmeer en Venray, zo is de bedoeling. Rebel: “Waar het in de toekomst naar toegaat, weten we niet. In Elsendorp kun je ook niet in de toekomst kijken. De gemeenschap is dan wel ouder geworden, maar niet minder vitaal. De gemeenschapszin zal me ook altijd bijblijven. Het geloof waaruit de mensen leven, daar konden we het met elkaar over hebben. De kracht die mensen uit hun geloof pikken, is geweldig.”

Lees ook