Ruud Geerts (links) en initiatiefnemer Terry Hurley.
Ruud Geerts (links) en initiatiefnemer Terry Hurley.

Valtraining voor ouderen in Gemert

Nieuws

GEMERT – Vallen en daarbij de nodige breuken en ongemakken, het is een bijna dagelijks voorkomend verschijnsel bij ouderen. Het aantal 65-plussers dat ernstig letsel oploopt door een val stijgt enorm. Gelukkig is er veel aan te doen. Seniorenvereniging Gemert zet zich hiervoor in en biedt in de kleine sportzaal van sporthal Molenbroek valcursussen aan.

Door Jan Winkelmolen

In 2021 zijn 5209 ouderen overleden door een val. Elke 5 minuten belandde er een 65-plusser na een val op spoedeisende hulp. Meer dan één op drie werden vervolgens in het ziekenhuis opgenomen, dat komt neer op 36.200 senioren. De oorzaken waardoor veel ouderen vallen zijn medicijngebruik, achteruitgaan van zicht en gehoor, aandoeningen als artrose, parkinson en alzheimer. Daarnaast is de omgeving van invloed; denk aan losse kleedjes, drempels, elektrische fietsen, losliggende straattegels en een slechte verlichting. De gevolgen zijn vaak moeilijk en normale handelingen zijn in veel gevallen niet meer mogelijk. Ten slotte leidt vallen ook tot hoge zorgkosten. 

“Vallen heeft vaak grote gevolgen”, legt docent Ruud Geerts uit, met Terry Hurley de organisator van de valtraining. “Om blessures te voorkomen en de schade te beperken zijn de trainingen van groot belang. De training is op techniek gebaseerd, erg laagdrempelig en overwint veel angst. Deelnemers hoeven niet bang te zijn dat ze bijvoorbeeld door hun fysieke gesteldheid niet in staat zijn om oefeningen te doen, want daar houden we rekening mee. Een aantal maanden geleden zijn we voor proef met een groep van start gegaan en we ontvingen veel enthousiasme.” Geerts heeft veel ervaring in deze discipline en levert maatwerk. Hij adviseert deelnemers wel makkelijke kleding te dragen en een flesje water mee te nemen. 

De valcursussen worden gegeven op: 28 september, 5 en 19 oktober van 10.00 tot 11.30 uur. Aanmelden vóór 21 september en meer info bij het Steunpunt van Nazareth, Hof van Nazareth 53, ingang tegenover cafetaria Gondola aan het Binderseind. Openingstijden: maaandag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur. Het telefoonnummer is 0492 347458.

Lees ook