Nieuwbouw op Smartpark Gemert
Nieuwbouw op Smartpark Gemert Archieffoto Gemerts Nieuwsblad

Gemeentebestuur wil 10 hectare extra bedrijfsgrond in Gemert

Nieuws


GEMERT-BAKEL – De gemeente Gemert-Bakel wil 10 hectare aan nieuwe bedrijfskavels gaan uitgeven in Gemert. De provincie en andere gemeenten in de regio moeten nog wel akkoord gaan met de gewenste groei van bedrijventerrein Wolfsveld-Smartpark. Eind december komt daar meer duidelijkheid over.

Als het licht op groen gaat en alle gronden aangekocht zijn, kan de uitbreiding in de richting van de Rooije-Hoefsedijk gerealiseerd worden. De bestaande toegangsweg tot het Smartpark wordt dan verder doorgetrokken, zodat de bedrijvenzone zowel in noordelijke en zuidelijke richting aangesloten is op de provinciale weg (N272).

Volgens wethouder Martien Bankers is uitbreiding nodig, omdat er veel lokaal veel vraag is naar bedrijfsgrond. “Met deze 10 hectare in Gemert en de aanvragen die er liggen voor Bakel en Milheeze verwachten we de komende drie jaar weer vooruit te kunnen.”

Bankers ziet wel ‘mitsen en maren’ die de realisatie in de weg kunnen staan. “Metropoolregio Eindhoven heeft in de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt, maar op het moment dat er daadwerkelijk ontwikkeld wordt, kan de economische situatie weer anders zijn. Gaat het even minder, dan zal de vraag naar bedrijfsgrond ook afnemen. Andersom kan natuurlijk ook. Bovendien is het lastig om in te schatten hoeveel bedrijven van buitenaf interesse hebben, om zich in Gemert-Bakel te vestigen. Wettelijk mogen we geen voorrang geven aan lokale bedrijven. Daarnaast is onzeker of er wel voldoende mogelijkheden zijn om nieuwe bedrijven van stroom te voorzien, omdat de huidige capaciteit van het elektriciteitsnetwerk beperkt is. Ook zijn er minder doorgroeimogelijkheden voor bestaan bedrijven binnen de gemeentegrenzen. Bedrijven groter dan 5000 vierkante meter zouden volgens de nieuwe ontwikkelvisie naar een regionaal bedrijventerrein moeten. Nu ligt die grens nog op 10.000 vierkante meter.”

Lees ook