
Gemert-Bakel wil ratten gaan afschieten
NieuwsGEMERT-BAKEL – Om een langdurige rattenplaag te voorkomen, wil Gemert-Bakel de plaagdieren laten afschieten. Dat is volgens wethouder Hanneke Coppens de meest effectieve wettelijke mogelijkheid om ze te kunnen bestrijden. Coppens verwacht op korte termijn groen licht van de provincie te krijgen. “We moeten snel actie ondernemen, want het is onbeheersbaar aan het worden.”
Van de redactie
Inwoners ervaren volgens Coppens steeds meer overlast van bruine ratten. Vooral in het centrum van Gemert worden ze steeds vaker gespot. “Als ik ’s avonds met de hond langs de gracht wandel, zie ik ze zelf ook vaak wegvluchten.”
De gemeenteraad heeft het college gevraagd om beleid op rattenbestrijding te maken. “Door veranderende wetgeving is het voor plaagdierenbestrijders steeds lastiger om traditionele bestrijdingsmiddelen in te zetten. Gebruik van gif is bijvoorbeeld sterk aan banden gelegd. Dat geldt ook voor de middelen die inwoners rondom huis mogen inzetten. Afschieten is dan een effectief alternatief.”
Daar komt wel wat bij kijken. “We kunnen pas starten als de provincie ermee instemt. Daarna is procedure als volgt. Eerst wordt door de bestrijder een melding bij de politie gedaan. Daarna wordt het gebied afgezet. Een tweede persoon houdt in de gaten of er geen mensen in de buurt zijn of gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Vervolgens kan de schutter aan de slag.”
Naast actieve bestrijding zet Coppens in op preventie. “Deze gemeente legt het probleem niet bij de individuele burger neer, maar wil het samen met de inwoner oplossen. Omdat voorkomen beter is dan genezen, zetten we een kleinschalige voorlichtingscampagne uit en gaan we presentaties geven bij de dorpsraden.”
Bruine ratten zijn intelligente en sociale schepsels die zich makkelijk aanpassen aan de omgeving. Als het niet te koud of te warm is en er voldoende voedsel en water is, dan planten de kleine knaagdieren zich het hele jaar door voort. Ratten staan historisch bekend als ziekteoverbrengers en kunnen met hun geknaag en gegraaf schade veroorzaken aan kabels, verpakkingen, gewassen of dijken. Ook kunnen ze rommel en stankoverlast veroorzaken
Voor een groot deel is dit te wijten aan het gedrag van de mens zelf. Gebruik je de tuin of schuur als opslag voor afval of diervoer? Zorg dan dat het in een afgesloten bak of ton zit, want anders trekt het bruine ratten aan. Ook het houden van kippen en konijnen kan de kans op rattenbezoek vergroten.
Coppens erkent dat ook de inrichting van een gebied kan bijdragen aan de groei van de rattenpopulatie. “Biodiversiteit, voldoende groen en een goede waterhuishuishouding vinden we ook belangrijk. Dat kan een spanningsveld opleveren. Daarom moeten we zoveel mogelijk samen optrekken met het waterschap, landschapsbeheerders en onze inwoners.”