Afbeelding

Jong en oud helpt mee in Het Dorp van Sinterklaas in Gemert

Nieuws

GEMERT – Zou de maan door de bomen schijnen op het Boerenbondsmuseum als daar straks Sinterklaas en zijn gevolg neerstrijken? Staken de makkers dan hun wild geraas? Hoe dan ook, er staat in deze maand meer dan één heerlijk avondje, en ook meer dan één heerlijke dag in de agenda van de Goedheiligman.

Door Simon van Wetten

Kim Manders, Miranda Leenders en Esther Lam spelen, naast nog zo’n honderd andere vrijwilligers, een rol tijdens de vier sfeervolle dagen in de diverse gebouwen rondom het Dorpsplein anno 1900. U weet wel, daar staan nog huizen met échte schoorstenen. Wordt het weer net zo mooi, net zo karakteristiek des Sints als in de mooie plaatjesboeken van vroeger? Kim, Miranda en Esther roepen in koor: “Nóg mooier. Los van alle nieuwe aankleding en entourage wordt om te beginnen dezelfde strakke organisatie toegepast, zodat iedereen en vooral de kinderen de tijd en de ruimte hebben om alles goed in zich op te nemen en helemaal mee te beleven.”

Organisatoren Ruud Manders en Irene Janssen weten alles van het draaiboek: “Bij binnenkomst op een tevoren toegewezen tijd worden de bezoekers opgevangen door allerlei pieten en die zorgen dan voor vermaak, vertier en een speelplek. De inschrijving voor de loting is al achter de rug, en degenen die tot de pak ‘m beet tweeduizend personen horen die op een van de genoemde dagen terecht kunnen, krijgen een kaartje met daarop het tijdsblok waarbinnen de rondleiding door het dorp start. De wandeling langs al die vermakelijkheden en bezienswaardigheden duurt 70 minuten.”

Esther en Kim vertellen: “Wij zorgen samen voor de planning van de inzet der vrijwilligers en de communicatie met al die mensen. Roostermakers dus, planpieten. Tevoren is alles met alle betrokkenen doorgenomen. Overigens, méér vrijwilligers zijn altijd welkom. Er lopen immers zeven groepen van plusminus 15 personen tegelijk continue door het dorp. De pieten zouden, als ze niet afgelost worden, werkdagen van 14 uur draaien. Dus lijkt het je leuk om mee te doen, kijk even op onze website hetdorpvansinterklaas.nl. Denk je dat jij daar ook een hoop plezier uit kunt halen, stuur dan een e-mail naar vrijwilligers@hetdorpvansinterklaas.nl De vrijwilligers vormen één grote familie en nieuwelingen vinden binnen de kortste keren hun plek. Leuk om te vermelden is dat op het Macropedius College bij een nieuwe opleiding, ‘Agora’ geheten, de leerlingen zelf een uitdaging bedenken. Twaalf leerlingen zijn nu zo enthousiast over ons dorp, dat ze mee gaan helpen met de opbouw en het decor.”

Nu de aankleding en entourage. Miranda is als styliste verantwoordelijk voor de perfecte Sintsfeer. “Ik ben al meteen bij de eerste editie van Het Dorp van Sinterklaas, in 2019, begonnen met van alles te bedenken. Het is een prachtige locatie en de uitdaging is dan om vragen als ‘wat past er bij dát huisje’ en ‘hoe gaan we de mijter belichten’ zo goed mogelijk te beantwoorden. Die slaapmijter was de vondst van vorig jaar, er kwam muziek uit en als je een heel klein beetje stout was, dan kon je door de muur kijken! Dit jaar hebben we de indeling en aankleding van de ruimtes veranderd, met plaats voor aparte acts. Wie weet kom je wel een schoorsteen tegen die verhalen vertelt over allerlei Sinterklaasbelevenissen. Want weet je, zo’n schoorsteen maakt van alles mee, niet alleen op het dak, niet alleen in de huiskamer, maar óók in het rookkanaal.”

Sint en alle pieten ontvangen de bezoekers op donderdag 23 tot en met zondag 26 november. Op de donderdag- en vrijdagochtend wordt het dorp bezocht door de groepen 3 van alle basisscholen in Gemert-Bakel en nog enkele basisscholen van verder weg. Op de donderdag is de avond voor de sponsors, met een speciaal tintje.

Pakjesopslag? Sinterklaasliedjes zingen met opa- en omapiet? Een persoonlijk gesprekje met de Sint? Alles omgeven door het aroma van vers speculaas? Rijmschool? Nou, rijmen is zeker geen straf, en daarmee sluit dit artikel af. (Foto: Kim Manders, Miranda Leenders en Esther Lam. De pakjesboot is al gearriveerd…)

Lees ook