Claudia van de Berg
Claudia van de Berg MJ Fotografie De Rips

Claudia van de Berg Maestro De Rips 2023

Nieuws

DE RIPS - Tijdens de eerste editie van het Maestro Concert in De Rips, op zondag 12 november, zetten de zes Ripse maestro’s hun beste performances neer. Samen met muziekvereniging Concordia trakteerden zij een volle zaal op een vermakelijke muzikale middag.

Geert Nellen, dirigent van de vereniging, gaf zijn dirigeerstokje in handen van de zes - inmiddels bekende - Ripsenaren die niet gehinderd door enige muzikale ervaring deze middag het orkest leiden. Zij brachten een verplicht werk en een werk naar keuze met de muzikanten. Claudia van de Berg won de Gouden Baton en Steef van Berlo won verdiend de publieksprijs. 

Natuurlijk gingen er maanden aan voorbereiding aan vooraf. Voor de zomervakantie werden Daniek van den Burgt, Erwin van Bakel, Claudia van de Berg - Linders, Steef van Berlo, Mark Heijligers en Hans van Heeswijk benaderd. In het geheim kwamen ze bij elkaar en leerden ze de eerste kneepjes van het dirigentenvak en in de tussentijd bereidde de muzikanten de stukken voor. Vanaf oktober repeteerden ze drie keer met het orkest, wat al zorgde voor veel hilarische momenten, en ook werd er thuis flink geoefend. 

Op zondagmiddag nam Ingrid Keunen kundig de presentatie van het concert voor haar rekening en kondigde zij de Maestro’s aan en de verplichte werken die ze als eerste ten gehore brachten. Stukken met veel uitdagingen, tempo- en karakterwisselingen. Het was duidelijk dat vooral de langzame stukken veel concentratie vroegen van de kandidaten, maar ze sloegen zich er knap door heen. 

Na de pauze dirigeerden de Maestro’s eigen nummers en al snel bleek dat er veel Rowwen Hèze fans waren onder de kandidaat-dirigenten. Mark verscheen als eerste in een bijpassende outfit als (ex)prins Pils en de zaal klapte al snel mee met ‘Bestel Mar’. Claudia bracht ‘Don’t stop me now’ van Queen en nam het orkest met veel bezieling door het nummer. Ook Steef stond als een volleerd dirigent op het toneel en sloeg als enige kandidaat technisch juist de maat. Daniek en Hans brachten ook beiden een sfeervolle medley van Rowwen Hèze en zwaaide enthousiast voor het orkest. Uitbater van D’n Eik, Erwin, wist met het feestnummer van dit jaar Engelbewaarder de zaal op zijn hand te krijgen. 

De driekoppige jury, met als voorzitter burgemeester Michiel van Veen, voorzag alle optredens van jurycommentaar. Net zoals in het gelijknamige televisie-programma, kon er uiteindelijk maar 1 maestro met de gouden baton - het dirigenten stokje - naar huis. De jury koos na flink beraad voor HR-manager Claudia die verrast was. In haar woordje liet ze blijken hoeveel respect ze heeft voor het orkest. Die wisselwerking tussen haar en de muzikanten was ook een van de redenen voor de jury om de baton aan haar uit te reiken. Door de enthousiaste reacties en complimenten die alle maestro’s, de dirigent en de muziekvereniging, na afloop ontvingen, werd duidelijk dat de term ‘eerste editie’ niet voor niets is gekozen. Wie wordt de volgende Maestro van De Rips?

Lees ook