Dorpsondersteuner Linda van Melis (links) in gesprek met Hanneke, Marjolein en hun dochters Jozie en Sterre.
Dorpsondersteuner Linda van Melis (links) in gesprek met Hanneke, Marjolein en hun dochters Jozie en Sterre. Kuppens Fotografie

Hoe een klein gebaar een groot verschil maakt in Gemert-Bakel

Nieuws

GEMERT-BAKEL - Iedereen kan het verschil maken. Simpel en op je eigen manier. Want we willen allemaal wel iets goeds doen, maar vaak weten we niet goed wat.

Soms kom je er door een vervelende situatie als ouder alleen voor te staan. Een alleenstaande ouder zijn, brengt uitdagingen met zich mee. Het vraagt om veel creativiteit en flexibiliteit. En als je familie en vrienden in de buurt hebt die bij kunnen springen, is dat erg fijn. Hoe prettig is het om een vast persoon in je buurt te hebben met wie je kunt sparren en overleggen of die gewoon even op je kind(eren) kan passen zodat je even tijd voor jezelf hebt? Het is heel fijn om familie en vrienden om je heen te hebben die er voor je zijn

“Uit ervaring weet ik dat iedereen wel eens wat hulp kan gebruiken en dat het heel fijn is om familie en vrienden om je heen te hebben die er voor je zijn, ook voor praktische dingen” vertelt Hanneke. Hanneke is een alleenstaande moeder en woont met haar dochter Jozie van 11 jaar in Gemert. “Ik vind het vooral heel fijn dat ik iets kan doen voor iemand die dit even nodig heeft” vertelt Hanneke tegen haar vriendin Linda.

Soms even wat hulp

Ook Marjolein woont in Gemert met dochter Sterre van 9 jaar. Sterre heeft iets meer extra begeleiding nodig in haar sociaal-emotionele ontwikkeling. Op momenten dat Sterre niet op school is, vraagt dat ook andere aandacht van Marjolein. “Soms doen zich door persoonlijke omstandigheden situaties voor dat ik er fysiek even niet voor Sterre kan zijn”, legt Marjolein uit.

In een overleg met dorpsondersteuner Jeugd -Linda van Melis- bespreekt Marjolein waarmee ze geholpen zou zijn. “Wat blijkt? Marjolein is geholpen met heel alledaagse oplossingen in de buurt, zoals af en toe een plek waar Sterre een paar uurtjes kan gaan spelen of een luisterend oor van een andere moeder die haar begrijpt” legt Linda uit. En dan herinnert ze zich dat Hanneke graag iets voor iemand anders wil doen. “Voor mij een kleine moeite, maar voor de ander een goede oplossing voor een probleem. En ik vind het belangrijk om mijn dochter te leren dat het goed is om eens iets voor een ander te doen”, voegt Hanneke er nog aan toe. 

Goede klik

De dorpsondersteuner brengt Marjolein en Hanneke met elkaar in contact. “Dit klikte goed, dus hebben we in de eerste vakantieweek een afspraak gepland om onze dochters kennis te laten maken. We waren allemaal wat nerveus. Nadat we wat gedronken hadden, werd het wat gemakkelijker en gingen de dames samen het huis van Jozie bekijken. In de vakantie zijn we ook samen naar de vlindersafari geweest. Dat ging super goed”, vertelt Marjolein.

Nieuwe vriendin

“Na de vakantie is afgesproken dat Sterre eenmaal per 3 weken op dinsdag wordt opgehaald uit school en fijn bij Hanneke en Jozie mag spelen. Dit is voor mij erg fijn, want dat is op het moment dat ik thuis infuuszorg krijg en niet naar buiten kan“. Hanneke vult aan: “Mijn dochter vindt het heel leuk om een nieuwe vriendin te hebben die ze anders waarschijnlijk niet had leren kennen”.

Twee stralende gezichten

“Al snel heb ik een stapje achteruit gedaan, Hanneke en Marjolein onderhouden onderling het contact en maken zelf afspraken”, zegt Linda van Melis. “Ik check regelmatig hoe het gaat, of er bijzonderheden zijn, of het nodig is om nieuwe verwachtingen uit te spreken en/ of bij te sturen. Maar dit is nog niet nodig geweest. Als ik beide moeders spreek, geven ze aan dat het prima verloopt. Als ik de 2 meiden zie, dan zie ik twee stralende gezichten. Hoe mooi kan het zijn!

Wil jij steungezin worden of heb je juist behoefte aan een steungezin? Neem dan contact op met de dorpsondersteuner Jeugd, Linda van Melis.

Uit: Gezondheid, welzijn & wonen 2023, een uitgave van Gemert Media, uitgever van het Gemerts Nieuwsblad, in samenwerking met de gemeente Gemert-Bakel.

Lees ook