Samen bewegen in Milheeze, gezellig en ook gezond
Samen bewegen in Milheeze, gezellig en ook gezond Kuppens Fotografie

Beweegtuin Milheeze: ‘Hier worden ook lachspieren getraind’

Nieuws


MILHEEZE - Elke maandagmiddag om 14.00 uur en donderdagmorgen om 9.30 uur verzamelt zich een groepje senioren bij de beweegtuin gelegen in de tuin achter de Berken in Milheeze. En ook op andere momenten tref je regelmatig individuele inwoners of bijvoorbeeld een wandelgroep op de beweegtoestellen aan.

De beweegtuin is er dankzij de inspanningen en samenwerking van de werkgroep Zorg en Welzijn en KBO Milheeze gekomen. “Een groep inwoners gaf aan de wens en behoefte te hebben aan beweegtoestellen, ook voor minder-validen”, vertelt Thea Nelissen. De keuze van de vijf beweegtoestellen is in overleg met de fysio- en ergotherapeuten gemaakt.

“Een beweegtuin houdt mensen gezond en kan ook een revaliderende functie vervullen. Maar met beweegtoestellen alleen ben je er niet”, vervolgt Thea. Het is erg belangrijk om een activiteitenplan op te stellen, zodat de beweegtuin ook echt gebruikt wordt. “We hebben een paar vaste momenten geïntroduceerd waarbij iedereen welkom is”. De beweegcoach vanuit beweegakkoord gemeente Gemert-Bakel geeft af en toe inspiratielessen.

“Onder begeleiding en met muziek beweegt
iedereen; de beweegtuin vormt samen met andere attributen als pionnen, gewichtjes en ballen een circuit. Met een fluitje en iemand die de tijd bewaakt, zorgen we dat we allemaal het hele circuit kunnen afleggen”, vertelt Thea.

Het plezier spat eraf bij de groep senioren die samen beweegt. Het regelmatig, op een ongedwongen manier, bewegen vertaalt zich direct naar een beter functioneren in het dagelijks leven. “En na afloop is er voor iedereen koffie en even gezellig na kletsen … maar we blijven buiten”, benadrukt Thea.

Ervaring in Milheeze leert dat het animo om te bewegen in de beweegtuin groter is als er meerdere personen aanwezig zijn. “En meedoen is vrijblijvend, je hoeft je niet aan- of af te melden. Iedereen is welkom en kan gewoon aansluiten”, zegt Thea. “Het belangrijkste, is dat niets moet en (bijna) alles mag. Nieuwe bewegers worden begeleid en krijgen uitleg over de toestellen en attributen. Iedereen helpt elkaar. En het allerbelangrijkste:
Er wordt ontzettend veel gelachen!”

Wil jij ook eens bewegen op de toestellen van een beweegtuin?

Dat kan ook in de beweegtuin nabij de Sprank in De Mortel en in de tuin van de Ruijschenbergh in Gemert.

Vraag de dorpsondersteuner welke beweegmomenten er georganiseerd worden in jouw buurt. In ieder dorp worden activiteiten georganiseerd om bewegen te stimuleren.

Uit: Gezondheid, welzijn & wonen 2023, een uitgave van Gemert Media, uitgever van het Gemerts Nieuwsblad, in samenwerking met de gemeente Gemert-Bakel.

Lees ook