Afbeelding

Ali Gamil, Jemenitische bewoner Ecodorp Boekel

Nieuws

BOEKEL - Ali Gamil (24) woont sinds november 2022 in het Ecodorp in Boekel. Hij is afkomstig uit Jemen (33 miljoen inwoners), een land ten zuiden van Saoedi-Arabië dat aan de Rode Zee en de Golf van Aden ligt. Het is al sinds 2015 in burgeroorlog.

Door Piet van den Broek

Ali is geboren in een klein dorp ver buiten de hoofdstad Sanaa. Een aantal jaren geleden verhuisde het gezin naar Sanaa, de hoofdstad van Jemen, en begon zijn vader aan huis een kleine winkel met levensmiddelen. Ali heeft nog drie broers en twee zussen. In Sanaa ging hij naar de middelbare school. Aanvankelijk werkte hij thuis in de winkel. Ali vertelt “In Jemen zijn er minder studiemogelijkheden, daarom ben ik in 2019 naar Turkije gegaan voor een electrotechnische opleiding. Eerst een jaar lang naar een taalschool in Aksaray om Turks te leren. Daarna ben ik in Nevsehir aan de electrotechnische opleiding begonnen”. Hij woonde daar in een huis met vrienden. Dat was ook goed voor zijn taalontwikkeling. Aanvankelijk hadden zijn ouders zijn studie- en verblijfskosten betaald maar daarna moest hij zelf in zijn levensonderhoud voorzien en zijn studiekosten betalen. Er naast werken mocht hij niet. Na één jaar is hij al gestopt met zijn studie omdat het te duur voor hem werd. Teruggaan naar Jemen was geen optie, te gevaarlijk vanwege de burgeroorlog. Hij zou in militaire dienst moeten. “Ik wilde naar Nederland omdat ik daar al veel goeie dingen over had gehoord”. Zijn moeder hielp hem om de ‘reiskosten’ te betalen. Na een moeizame reis kwam hij in Nederland aan. “Ik wil daar niet teveel over vertellen, dat ligt gevoelig”.

Toen hij in oktober 2021 Nederland aankwam verbleef hij het eerste jaar in verschillende AZC’s. In die tijd heeft hij zich georiënteerd op zijn toekomst en aan het COA aangegeven dat hij graag in Eindhoven aan de Fontys Hogeschool weer electrotechniek wilde gaan studeren. Zodoende kwam hij in november 2022 in Boekel in het Ecodorp terecht. Aanvankelijk zag hij er wel tegen op om alleen in een huis te wonen. “Ik voelde me al snel thuis in het Ecodorp. De bewoners doen veel gemeenschappelijk en ik help ook mee als het kan. We drinken vaak samen koffie. Het is een grote familie”. 

Met zijn inburgering vordert hij al gestaag. Hij is nu met de nederlandse taal op A2+ niveau bezig. Hij doet zijn inburgeringscursus in Eindhoven. Daarnaast volgt hij bij een internationaal instituut online een studie engels, daarbij heeft hij direct contact met de docent en de mede-cursisten. Hij is al ver gevorderd. Hij wil de taal op een goed niveau leren om later de engelstalige HBO-studie electrotechniek te kunnen volgen. Hij hoopt daar het komende studiejaar mee te kunnen beginnen. 

Hij heeft uit zijn tijd in de AZC’s verschillende vrienden overgehouden. In Boekel kent hij ook al een aantal mensen. Zijn hobby is koken. “Ik kon vroeger niet zo goed koken. Toen ik in Turkije ging wonen moest ik het wel zelf doen. Mijn moeder gaf me telefonisch tips”. Zijn favoriete gerecht is Mindi: kip met rijst en pittige kruiden. In Boekel herkent hij een beetje zijn eigen geboortedorp, alleen heeft Boekel meer voorzieningen.

Lees ook