Protestactie van omwonenden
Protestactie van omwonenden

Omgeving blijft kritisch op plannen vakantiepark Grotelsche Heide Bakel: ‘Eigenlijk een compleet dorp’

Nieuws

GEMERT-BAKEL Twee vakantieparken in de gemeente Gemert-Bakel, Landal Grotelsche Heide in Bakel en De Rooye Asch in Handel. Dat is althans zoals de plannen er nu voor staan. Maar wat speelt er nu precies, wat zijn die plannen? Welke rol speelt de gemeente en hoe kijken omwonenden en bewoners tegen de plannen aan? Het Gemerts Nieuwsblad is op zoek gegaan naar antwoorden op op die vragen. In deel drie komt Harrie Jonkers aan het woord. Hij is een kritische omwonende.

Door Daan Daniëls

De plannen voor Landal Grotelsche Heide zijn het meest concreet. Het grootste deel van de direct omwonenden van het geplande vakantiepark staan niet echt te springen op de komst van een groot vakantiepark met 136 huisjes. Harrie Jonkers is een van hen. Hij woont al 36 jaar in zijn huis dat is gelegen op zo’n vijftig tot honderd meter van Grotelsche Heide. “Toen we hier kwamen wonen was Grotelsche Heide nog een gezellige kleine familiecamping, waar we weinig last van hadden”, zegt Jonkers. “Toen was er ook maar een kwart van het terrein waar de mensen verbleven en waren er eigenlijk maar vier keer per jaar, tijdens de vakanties bezoekers.”

Met de komst van Landal Grotelsche Heide wordt dit anders. Hoewel er volgens het bestemmingsplan 165 vakantiewoningen mogen worden gebouwd, gaat het plan dat er nu ligt uit van 136 woningen, met een centraal gebouw waar ook een zwembad bij komt. Eigenaren mogen er zelf maximaal zes weken recreëren, de rest van het jaar moeten de woningen verhuurd worden.

Jonkers: “Het wordt eigenlijk een compleet dorp, je kunt het moeilijk een vakantiepark noemen. We krijgen sowieso last van het vele verkeer dat bij zo’n dorp hoort.” Jonkers, die met veel buren die tegen de plannen zijn verenigd is in een WhatsAppgroep, vindt dat de wegen rondom het vakantiepark niet berekend zijn op zoveel extra verkeer. “De wegen zijn nu al smal en er is al veel sluipverkeer. Dat maakt het hier al gevaarlijk en dat zal alleen maar erger worden.”

Ook betwijfelt hij of het echt een vakantiepark wordt. “Officieel zijn het vakantiewoningen, maar ik ga ervanuit dat er ook permanent gewoond gaat worden. Je weet hoe het gaat op andere vakantieparken en dat zal hier niet anders zijn”, denkt Jonkers.

Al zo’n tien jaar verzetten omwonenden van Grotelsche Heide zich tegen de plannen. “Tien jaar geleden werd het bestemmingsplan vastgesteld en zijn we al naar de rechter gegaan. Het ging toen om huisjes. Nu gaat het om complete vakantievilla’s.” De plannen van eigenaar Sujo Groep zijn dat er woningen gebouwd gaan worden voor vier, zes en acht personen. “Sowieso hebben we weinig contact met de eigenaar. Er is een keer een bijeenkomst geweest en daar werden de plannen uit de doeken gedaan. Verder hebben we niets meer vernomen.”

Jonkers heeft ook al enkele keren ingesproken bij vergaderingen van de Gemert-Bakelse politiek. “Bij de bezwarencommissie hebben we al eens ons gelijk gekregen.” Toch verwacht hij niet dat de gemeente de plannen voor het vakantiepark gaat dwarsbomen. “Voor het centrale gebouw is de vergunning al verleend. Ondernemers kunnen kennelijk zonder veel problemen hun gang gaan”, verwoordt Jonkers zijn gevoel. “De gemeente wil dit met alle geweld doorzetten en de meeste raadsleden zijn het daar mee eens.”

Op dit moment wordt er een nieuw verkeersonderzoek gedaan naar de gevolgen van de komst van de vele vakantiewoningen en de daarbij behorende bezoekers naar Grotelsche Heide. Jonkers is benieuwd naar de uitkomsten daarvan. “In het verleden hebben we ook al laten zien dat er niet adequaat onderzoek was gedaan naar de gevolgen voor de flora en fauna hier. De regels van natuurbeheer worden hier gebroken”, vindt Jonkers.

Ook maakt hij zich zorgen over de gevolgen van de komst van de vele vakantiehuizen voor het stroomnet. “De capaciteit van het stroomnet op Grotel is momenteel zwaar onvoldoende. Talrijke bewoners hebben inmiddels zonnepanelen op het dak. We hebben dit jaar ervaren dat wanneer de zon fel schijnt, deze zonnepanelen hun stroom niet meer kwijt kunnen. Ook andere buurtgenoten hebben mij meegedeeld dat ze hun stroom niet meer kwijt konden.” 

Als het aan Jonkers ligt zullen hij en zijn medestanders alles doen wat in hun macht ligt om de komst van het vakantiepark tegen te houden. “Voor de bouw van de huisjes is nog geen vergunning aangevraagd. Zodra dat gebeurt, dan zullen wij denk ik wel bezwaar indienen. En als het moet dan gaan we mogelijk ook wel weer naar de rechter.”

Lees ook