Afbeelding
Jo van Es

Zeven prinsen bijeen

Nieuws

GEMERT-BAKEL – Een sprookje! Er was eens een avondlijke wandeling door de kasteellaan, gevolgd door een waardige ontvangst bij het poortgebouw door de kasteelheer en zijn gade. Een glaasje bubbels, een heuse hoffotograaf die wordt geassisteerd door een ex-heilige losbol, vijftig lichtjes die feeëriek aan weerzijde van de kastanjelaan de weg naar de Ridderzaal wijzen, een amuse bij de tweede poort, bij de Efteling krabben ze zich achter de oren…

Door Simon van Wetten

De zeven prinsen van de Gemert-Bakelse kerkdorpen hebben hun witte paarden thuisgelaten en hun vriendinnen en echtgenotes meegenomen. Gezamenlijk betreden zij de Ridderzaal, waar een lange, prachtig gedekte tafel een vorstelijk diner verbeidt. Als iedereen gezeten is, spreken de prinsen een dankwoord uit naar kasteeleigenaren Bas en Ilse van de Laar. “De eerste carnavalsrecepties zijn achter de rug en wij, als prinsen van de zeven kerkdorpen, zien elkaar dan bijna niet meer. Ja, bij de sleuteloverdracht, maar dat is een hectisch gebeuren, dan is er ook geen tijd voor een praatje met elkaar. Zo is het idee ontstaan om tevoren een keer in alle rust bijeen te komen. Er zijn nauwelijks gemeenschappelijke vrije avonden, maar vandaag, de laatste dag van januari, lukt het. Samen uit eten. Prinsen en prinsessen, die horen toch te dineren in een kasteel? En zo is het gekomen, zo luiden we de carnaval in, dankzij de gastvrijheid van Bas en Ilse, waarvoor onze grote dank.”

Om die dank vorm te geven, wordt aan Bas van de Laar een kunstzinnig bewerkte carnavalssteek met zijn logo overhandigd. Hij dankt, onder het toeziend oog van de geportretteerde landcommandeurs her en der aan de muur, met te zeggen dat het een hele eer is om zo’n groot prinselijk gezelschap te mogen ontvangen en biedt de zeven prinsen een munt aan die speciaal in Utrecht is geslagen bij gelegenheid van de overdracht van het kasteel, op 29 juni 2018.

De zeven scepters - machtssymbolen die tot de regalia van het zotte prinsdom behoren - zijn inmiddels op het spreekgestoelte gedrapeerd, zo heeft iedereen de handen vrij voor het heffen van het glas en het beroeren van het bestek. Een mooi gezicht, de zevenvoudig wapperende koningsfazantveren boven de dis, terwijl het gezelschap zich (a)laaft aan al het heerlijks dat uit de veldkeuken komt.Zo’n sprookje hoort uiteraard te eindigen met ‘Zij leefden nog lang en gelukkig’. Dat is de prinsen en hun aanhang ook zeker gegund, maar eerst maar eens ne skonne carnaval!

Op de foto v.l.n.r.: prins Raymond d’n Uurste van de Drumknaauwers en diens vrouw Joke, prinses Marlijn en prins Twan d’n Twidde van de Veenmollen, Chantal en prins Rick d’n Uurste van de Pierewaaiers, prins Nick d’n Uurste van de Peelvruuters, Bas en Ilse van de Laar, Karin en prins Rob d’n Uurste van de Krulstarte, Evie en prins Dirk I van de Heikneuters, en An en prins Frans d’n Twidde van de Streupers. (Foto: Jo van Es / RJ Foto Video).

Lees ook