Harry Bressers
Harry Bressers

In memoriam: Harry Bressers (1939-2024): ‘Maakte vv Gemert toonaangevend in de regio’

Nieuws

GEMERT - Met het heengaan van Harry Bressers heeft voetbalvereniging Gemert afscheid genomen van een van de iconen in de historie van de club. Bressers was 25 jaar voorzitter van de vereniging. Hij overleed zondag op 84-jarige leeftijd.

Bressers werd in 1975 voorzitter, maar had er toen al vele jaren als bestuurslid opzitten. Het ging destijds niet zo goed met de zwartwitten en Bressers werd gevraagd om het roer over te nemen.

Dat gebeurde bepaald niet geruisloos, want samen met zijn bestuur kwam er een flinke koerswijziging. Zo werd voormalig PSV-speler Jan Renders aangesteld als trainer en werd het eerste elftal danig versterkt. Met resultaat. Gemert 1 werd drie jaar op rij kampioen en rukte eind jaren zeventig op van de vierde naar de eerste klasse KNVB.

Zestien jaar bleef de hoofdmacht in de eerste klasse, waarna in 1995 Bressers’ droom werkelijkheid werd: de promotie naar de hoofdklasse. In 1998 werd het nóg mooier, toen Gemert met een elftal met veel Gemertse jongens kampioen werd op het toen nog hoogste amateurniveau. 

Bij zijn jubileum cq afscheid als voorzitter in 2000 werd Harry Bressers, toen 60 jaar, benoemd tot erevoorzitter van vv Gemert, een titel die verder alleen wordt gedragen door Marinus ‘meester’ van der Velden, voorzitter in de jaren ’40, ’50 en ’60. 

Op de afscheidsreceptie, die door meer dan duizend mensen werd bezocht, werd Bressers koninklijk onderscheiden: hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Ook werd hij benoemd tot lid van verdienste van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB), wat zeer uitzonderlijk is voor een bestuurslid van een amateurvereniging.

De club zat diep in het hart van Harry Bressers, die ook na zijn aftreden als voorzitter graag naar sportpark Molenbroek kwam. Hij was er elke thuiswedstrijd van Gemert 1 bij. De laatste jaren verslechterde zijn gezondheid snel, waardoor hij ook steeds minder vaak naar de club kon komen. Maar zijn band met vv Gemert bleef hecht.

Ook was Bressers meer dan 25 jaar voorzitter van biljartvereniging Nooit Volleerd, de club van het toenmalige café/zaal De Commanderij in de Molenstraat.

Lees ook