Afbeelding

Column Saartje: Bij de lurven grijpen

Nieuws

Het gebeurt eigenlijk altijd als ik me nét heb voorgenomen om even lekker productief bezig te zijn. Als ik een stapel nakijkwerk voor mijn neus heb, als ik belastingaangifte moet doen of als ik juist even ga zitten om een column te tikken. Op die momenten kan ik ineens totaal geobsedeerd zijn en raak ik verwikkeld in een epische zoektocht naar antwoorden op de meest willekeurige vragen. 

Vandaag in zo’n queeste: wat zijn lurven? Waar zitten ze? En waarom willen we ze zo graag grijpen? Je zou denken dat meneer of mevrouw Google met één druk op de knop het antwoord wel weet, maar helaas, niets is minder waar. Zelfs het etymologisch woordenboek laat me in de steek. Ik kom niet verder dan wat vergelijkingen met ‘kladden’ (afgescheurde stukken stof) of ‘vodden’ en een linkje naar het Noors (‘lurva’ betekent ‘vod’) en Zweeds (‘lurvig’ betekent ‘in lompen’) en een conclusie dat ‘lurven’ dan wel kleding moet zijn. 

Andere bronnen vertellen juist dat het een fictief lichaamsdeel is, er is immers geen rechtstreekse aanwijzing te vinden dat het ook in het Nederlands om kleding gaat. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik ook altijd dacht aan een plekje tussen de schouderbladen… Maar ook de opvatting dat het van het Latijnse ‘larva’ (masker) afkomstig is, komt voorbij. In dat geval neem je iemands vermomming af. Eveneens best logisch, als je het mij vraagt. Voor wie nu denkt: ‘maar lurven zijn toch die lelletjes die geiten onder hun kin hebben hangen?’, ook dát is een antwoord dat regelmatig voorbij komt. Maar waarom zouden we die dan zo graag willen grijpen? 

Onder aan de streep heb ik én geen column én geen eenduidig antwoord op mijn vraag. Voor iemand die een groot deel van haar diploma bij elkaar gegoogeld heeft, is dat toch best frustrerend. Dus mócht iemand me willen verlossen… graag! Dan kan ik me bezig gaan houden met ‘hurken’, want waar kan ik die nu weer vinden?

Saartje

Lees ook