Afbeelding

Praktisch, doordacht en duurzaam

Nieuws

GEMERT-BAKEL – Het kantoor van Stichting Goed Wonen is grondig verbouwd. “Het gebouw was een energetisch drama, maar dat is nu helemaal in orde. Ook zijn er drie kantoortuinen, twaalf vergaderruimtes in alle maten en een werkcafé. De indeling paste niet meer bij deze tijd en nu overduidelijk wel.”

Door Simon van Wetten

Het citaat in de inleiding komt van Hans Vedder, directeur-bestuurder van de Stichting. Samen met communicatieadviseur Wendy Aikema wijst Hans trots en met een brede zwaai naar alle nog nieuw ruikende ruimtes. “In dat werkcafé ontvangen we huurders, maar ook grote groepen bezoekers.” Wendy vult aan: “Zeven van die vergaderzaaltjes hebben de naam van de Gemert-Bakelse kerkdorpen en zijn al naar gelang de grootte van het betreffende dorp ook wat groter of wat kleiner. En in de kantoortuinen hebben onze dertig personeelsleden een werkplek.”

Het isoleren en het stevig nadenken over de nieuwe indeling van het gebouw past uitstekend bij het beleid dat de Stichting ten aanzien van het onderhoud van de 3000 woningen en de plannen voor nieuwbouw toepast. Hans: “We blijven bouwen en vervangen, we verduurzamen woningen, halen ze van het gas af en dan kan zo’n woning weer een jaar of veertig, vijftig mee. Daarnaast bouwen we veel nul-treden-woningen, dus zonder trappen, vooral gericht op de oudere bevolkingsgroep. We hebben ook al een aantal tiny houses voor jongeren neergezet en in onze loods hierachter komen ook zes woningen.” Wendy: “In de nieuwe appartementsgebouwen is een aantal studio’s ingepland, geschikt voor jonge starters. En binnenkort komen in de Gerarduskerk vijftig woningen, van studio’s tot en met driekamerwoningen, allemaal drempelloos en gelijkvloers.”

Dat de Stichting de voelsprieten naar de dorpse samenleving volop heeft uitgeschoven, moge blijken uit de enthousiaste opsomming die Hans en Wendy vervolgens op uw verslaggever loslaten. Het moderne wonen! “In de Gerarduskerk komt een gemeenschappelijke wasseretteruimte. Een wasmachine in de eigen woning is dan niet meer nodig. We steken daar echt in op de community-gedachte: samen dingen doen, ontmoeting van jong en oud, de verbinding mogelijk maken. Je kunt er straks een van de twee slaapkamers voor logees reserveren, of één van de twee grote keukens voor uitzonderlijke gelegenheden waar thuis geen plek voor is. In De Berken in Milheeze is nu een woonvorm voor ouderen in combinatie met een woonvorm voor jongeren. Die laatste groep heeft begeleiding en bemenst de keuken van het gebouw. Mensen met levenservaring kunnen van alles delen met starters, en omgekeerd is er dan ook de nodige hulp.”

Hans Vedder gaat in juni met pensioen. Hij draagt straks de Stichting niet alleen qua kantoorgebouw maar ook qua filosofie over wonen anno nu in een solide staat aan zijn opvolger over. “We zijn de enige wooncorporatie in Gemert-Bakel, dus we kijken naar alle lagen van de bevolking en de behoeftes die er zijn. Ik wil vast meegeven dat luisteren naar je omgeving, leren van hoe anderen het hebben gedaan en initiatieven van buiten omarmen heel belangrijk is. Ook in de toekomst moeten we blijven kijken naar de leeftijdsopbouw van de bevolking en aanvoelen wat er leeft. Een goed (t)huis voor iedereen is voorwaarde nummer één.”

Afbeelding

Lees ook