Afbeelding

Drukke aprilmaand Sint Jorisgilde Gemert

Nieuws

GEMERT - April is traditioneel een drukke maand bij het Gemertse Sint Jorisgilde. Die maand begon eigenlijk al op Paaszaterdag 30 maart, toen de gildebroeders een vendelgroet brachten aan koning Cor Opsteen en zijn partner Maria in Handel, tijdens hun gouden huwelijksfeest.

Op woensdag 3 april viert het Sint Jorisgilde de buitencomparitie bij Dientje. Op zondag 7 april gaat een delegatie naar de afscheidsmis van pater Candido. Op zaterdag 13 april volgt het Verzuuken. Op zaterdag 20 april is vervolgens het jaarlijkse hoogtepunt van de Rooie Gildebroeders; de optrekdag. Op zondag 21 april neemt het Sint Jorisgilde deel aan de historische optocht. Alles bij elkaar een hele reeks van activiteiten waar alle gildebroeders graag aan deelnemen. “Bij uitstek natuurlijk de optrekdag waar we elk jaar naar toe leven en bijzonder van kunnen genieten, telkens weer”, zegt het Sint Jorisgilde. “Ontbijt, kerk, gemeentehuis, gildehuis, Nieuwe Deken, jubilarissen, heen en weer tocht naar de Nieuwe Deken, gildehuis met feestmaaltijd en feestavond. Wederom genoeg om naar uit te kijken.” 

Dit jaar huldigt het Sint Jorisgilde negen jubilarissen. Kapitein Joan van der Ligt is 12,5 jaar lid. De dochters van Wim en Thea van de Vossenberg, Lianne, Thera, Nancy met schoonzoon Peter Poboreki, zijn 25 jaar lid. José van den Eijnde – van den Elsen is 40 jaar lid. Gouden Wim van den Boom is 50 jaar lid en als kers op de taart worden 60 gildejaren gevierd met Thea van de Vossenberg – Hubers. Een mooie huldiging staat hen te wachten, maar ze moeten nog even wachten. 

Het Verzuuken van het Sint Jorisgilde op zaterdag 13 april kan zich verheugen in een trommend welkom in alle vroegte aan de Handelse kant van de oud-gemeente Gemert. De tamboers Pieter, Grad en Maarten poetsen alvast de plaat. De overige gildebroeders bezoeken alle leden van het gilde en dat gebeurt vanaf elf uur tot elf uur. “Al met al een mooi vooruitzicht”, zegt het gilde. “Wordt vervolgd.”

Lees ook