Afbeelding

Thuis koken voor dorpsgenoten : Vrijwilligersinitiatief Gemert Dineert wil laagdrempelig verbinden

Nieuws

GEMERT – Een nieuw initiatief. Zes vrijwilligers staan aan de basis van dit (kook)kunstig idee. Smakelijk dineren, dichtbij huis, nieuwe ontmoetingen, en voor degenen met een wat smallere beurs de kans om tóch uit eten te gaan.

Door Simon van Wetten

De zes initiatiefnemers hebben het idee uit ideële gronden uitgerold. Er is totaal geen commerciële bijgedachte. “We keken het af in Beek en Donk, waar een gelijksoortig plan succesvol bleek.”
Het werkt als volgt: De start van het hap & trap-diner vindt plaats op een centrale locatie. Je krijgt daar als duo te horen op welk adres je een voorgerecht eet. De thuiskoks ontvangen steeds vier dorpsgenoten. Na een uurtje stapt iedereen weer op de fiets. Op naar het hoofdgerecht. De samenstelling van het groepje verandert bij zo’n ‘transfer’. Je ontmoet aan de volgende tafel dus andere mensen en de laatste wisseling der wacht betekent andermaal een nieuw adres en nieuwe disgenoten. Drie gangen op drie adressen. Laatste statie is de plek waar eerder op de avond het startsein werd gegeven. Daar kan gezellig nagepraat worden en kunnen ook de thuiskoks alle andere deelnemers ontmoeten.

Het enthousiaste zestal vormt nu officieel een stichting en heeft allerlei redenen om de schouders onder de organisatie te zetten. “Eenzaamheid bestaat, het hebben van contact inspireert, samen tafelen is meer dan alleen je bord leegeten. Het verbindt en bevordert de solidariteit tussen de inwoners. Jong en oud, nieuwkomer of rasechte Gemertenaar, het is laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk.”

De laagte van die drempel wordt mede bepaald door een relatief beperkte toegangsprij. Ook de koks betalen dat bedrag, want hun onkosten voor het bereiden van de gerechten worden met bonnen en bijdragen voor het inkopen, ook met producten in natura, gefinancierd. Dat kan dankzij de samenwerking met een aantal Gemertse organisaties en dankzij de fondsen die er op dit gebied zijn. En mochten we geld overhouden, dan hevelen we dat over naar volgend jaar en zetten het in om de uitstraling van Gemert Dineert te vergroten.”

Hoeveel deelnemers en koks hebben jullie op het oog? “We zoeken veertig kookduo’s en die kunnen dan honderdzestig eters bedienen.” En als je alleen bent en dus geen duo vormt? “Degenen die alleen komen, voegen wij samen tot duo’s, net zo willekeurig als het samenbrengen van de twee duo’s en naar welke adressen zij gaan.” Maar kun je in die opzet dan ook rekening houden met dieetwensen? “Jazeker, dat gaat ons lukken.” Net viel de term ‘Gemertenaar’. Iemand uit Handel of Bakel, kan die ook happen en trappen? “Nee, we richten ons puur op Gemert-dorp. Niet alleen omdat we ons ten doel stellen de ontmoeting en verbinding van dorpsgenoten te bevorderen, ook gezien de afstand tussen de eetadressen. Die moet per fiets worden overbrugd. We zien het ook als een pilot en als andere kerkdorpen het idee navolgen, dan juichen wij dat toe.”

Kortom, een plan dat zeker niet in het verkeerde keelgat zal schieten. Zaterdag 28 september vindt de eerste aflevering van Gemert dineert plaats. Iedereen in Gemert kan zich inschrijven als kook-duo of als eet-solo/duo. De kokers worden ondersteund in de voorbereiding en uitvoering van hun Gemerts diner. Je kunt je ook individueel inschrijven. Het blijft tot het laatste moment een verrassing wie waar aan tafel schuift. (Op de foto de initiatiefnemers van Gemert dineert, Marion Rovers, Louis Willemsen, Arjan Pennings, Joyce van Gulick, Thom Wijn en Léon van Dijck).

Meer informatie? Ga naar www.gemertdineert.nl

Lees ook