Afbeelding

Theaterspektakel ‘Het Huis 44-24’ strijkt neer in kasteeltuin Gemert : ‘Er zijn parallellen tussen toen en nu’

Nieuws

GEMERT – “Elke keer als de spelers komen repeteren, staat er weer iets bij.” Bas Leenders kijkt vergenoegd om zich heen naar de theater-speelplek in opbouw. “Een prachtige locatie, dit in allerlei groenschakeringen omzoomde oude voetbalveld van het Gemerts kasteel.” Inderdaad, ‘Het Huis 44-24’ wordt omgeven door een – ook al loopt dat niet in lijn met de titel – vooroorlogse entourage. U als geroutineerd lezer begrijpt vast wel wat ik bedoel…

Door Simon van Wetten

De speelplek brengt ook uitdagingen. Hoe krijg je er voldoende stroom naartoe, water, toiletten, hoe lopen de calamiteitenroutes en waar zijn zo nodig de verzamelplaatsen? En dat is echt niet het enige dat door het hoofd van Bas speelt. “Ik heb standaard een A-4tje naast m’n bed liggen, en als ik lig te woelen over wat er nog allemaal moet gebeuren, schrijf ik snel elk idee, elk geheugensteuntje op. Anders slaap ik hélemaal niet.” En wat tref je dan ‘s morgens op dat stuk papier aan? “Notities over de spelerstenten, de grimeurstent, brandblussers op de goeie plaatsen, de routing van het publiek, hoe parkeerproblemen te voorkomen, bezoekers met auto op de Schabbert, oproepen te voet of met de fiets te komen, een plek voor het stallen van de fietsen achter het poortgebouw, de buurt informeren, het nummeren van de bomen zodat de acteur in kwestie weet waar ‘tussen boom 3 en boom 4’ precies is, bezoekersbriefing schrijven, slechtweervarianten bedenken, pakjes sigaretten die de Engelsen uitdeelden namaken en dat ook doen voor de ‘chocolate for mommy’-verpakkingen. En o ja, de acteurs geen ‘ok’ laten zeggen, want dat deden de mensen in ’44 nog niet.”

Bas blijft er een uiterst monter persoon onder. “Vorige week, tijdens de eerste repetitie hier op de locatie, zagen we weer allerlei nieuwe mogelijkheden, ingegeven door deze monumentale omgeving.” Wat is het grootste verschil met de eerdere producties? “Wat minder plaatjes kijken, wat meer het accent op de verhaallijn. Ondanks het thema is er ook humor, en de fantastische manier waarop de tijdsbeelden door elkaar heenlopen; 1944 en 2024 gemixt. Uiteindelijk gaan de karakters uit die twee jaren zelfs met elkaar in gesprek.”

Het is allemaal ooit begonnen met ‘Van wôr ik ben’. “Klopt, daar zijn we als Theatermakers ontstaan. Het zaadje is toen geplant en de Gemertse roots houden we graag in ere. Tegelijkertijd zien alle betrokkenen ook die stip aan de horizon.” De première? “Nee, de allerlaatste voorstelling, op 27 oktober in Den Bosch. Die moet hoe dan ook minstens even goed zijn als de eerste.” En komt dit alles voort uit creatieve gedrevenheid, of speelt de commercie ook een rol? “Ik weet dat veel mensen het als een verdienmodel zien. Maar Casper Vriens en ik zijn blij als we quitte spelen. Stel, dit zou gigantisch floppen, dan moet mijn huis in de verkoop. Dat risico durf ik te nemen omdat ik overtuigd ben van de kwaliteit, de aantrekkingskracht en het bijzondere van wat we doen. Bovendien staat de educatie bij ons hoog in het vaandel. Ik heb twee dochters van 15 en 17, ik schrik weleens van hoe weinig ze weten over de Tweede Wereldoorlog. De parallellen tussen toen en nu laten zien, kan zeker geen kwaad. Ik vond de connectie tussen het telefoonverbod in het klaslokaal en het verboden radiobezit in de oorlog, hoewel van een onvergelijkbare impact, toch een aanknopingspunt voor de jongeren van nu. Ik hoop dat als het publiek na de voorstelling huiswaarts gaat, het zich meer dan nu afvraagt hoe het hun (over)grootouders in de oorlogsjaren is vergaan. Verder moet iedereen er z’n eigen draai aangeven, dat geldt voor de toeschouwers én voor de acteurs.”

Feitelijk begint de voorstelling al zodra je het poortgebouw doorkomt. Geweldige muziek, acteurs langs de looproute en uiteindelijk de verrassing van het geheel aangeklede veld tussen de hoge bomen. De première op 17 mei is uitverkocht, voor de andere voorstellingen geldt dat er kaartverkoop aan de poort is, maar de voorkeur gaat uit naar tickets via www.hethuis44-24.nl
Op die website staan ook de andere speellocaties, speeldagen en -tijden vermeld.

Lees ook