Afbeelding

Welke punten zijn belangrijk bij de aankoop van een keuken?

Ondernemend

Een keuken gaat doorgaans lang mee, maar op een gegeven moment is deze toch aan vervanging toe. Misschien was de keuken al onderdeel van een aangekochte woning en wil je nu een keuken uitzoeken die echt aan jouw smaak voldoet? Een nieuwe keuken kopen vergt enige voorbereiding. Om weer jarenlang plezier te hebben in je keuken zijn er toch enkele belangrijke punten waar je op moet letten en ongetwijfeld heb je ook bepaalde wensen voor een keuken? Enkele belangrijke punten waar je op moet letten:


De prijs van de keuken

Je kunt nog zoveel te wensen hebben omtrent een keuken, maar alles hangt af van de prijs. Staar je niet blind op prachtige en hypermoderne keukens van bekende merken. Ook goedkope keukens zijn in vrijwel alle stijlen verkrijgbaar. Het belangrijkste verschil tussen een dure keuken en een keuken tegen een lage prijs, is vaak het materiaalgebruik. Bij een keuken die wat duurder is, worden wat duurzamere en dus duurdere materialen gebruikt. Dit houdt niet in dat een goedkope keuken minder lang mee hoeft te gaan. Uiteindelijk hangt het ook af van hoe je een keuken gebruikt en onderhoudt.

Meten is weten

Een van de belangrijkste onderdelen tijdens de voorbereiding is het meten. Een goede maatvoering is essentieel om de keuken goed te laten passen. Je wilt immers niet bij het plaatsen erachter komen dat bepaalde maten foutief zijn opgemeten en dat de keuken dus niet past. Als je verstandig bent, gebruik je voor het bepalen van de indeling van de keuken een digitale applicatie voor designers. Hierin geef je de maten van de ruimte in en je kunt de keuken zo ontwerpen als jij wilt. Desgewenst is het mogelijk om een 3D ontwerp te bekijken. Op deze manier kun je jouw gewenste keuken al digitaal visualiseren en bekijken of je wensen goed in te passen zijn.

Schaf goede apparatuur aan

Goede apparatuur is een erg belangrijk onderdeel van de keuken. Bespaar niet op apparatuur, je gebruikt keukenapparatuur immers dagelijks om maaltijden te bereiden. Het is jammer als je wel een mooie nieuwe keuken hebt, maar dat je de apparatuur na verloop van tijd al moet vervangen. Stel dus gerust hoge eisen aan apparatuur en plaats ook keukenapparatuur dat je daadwerkelijk nodig hebt. Heel mooi om een stoomoven in de keuken te plaatsen, maar als je nooit stoomt, is het zinloos. Je mag natuurlijk ook altijd de experts van Keukendepot om advies vragen welke keukenapparatuur je het beste aanschaft.

Verlichting

Vaak is verlichting pas het laatste waarover wordt nagedacht en dan komt de keuken er vaak af met één centrale lamp, wat vaak onvoldoende blijkt. Verlichting is erg belangrijk in een keuken. In de keuken heb je goede verlichting nodig om te zien wat je doet. Houdt bijvoorbeeld ook rekening met de natuurlijke lichtval door de keukenramen. Zomers kun je hier voldoende licht van hebben, maar in de winter is het al op tijd donker. Daarnaast kan het geen kwaad om al tijdens het ontwerpen van de keuken na te denken over het plaatsen van verlichting. Op deze manier kun je verlichting goed integreren in het keukenontwerp dat jij voor ogen hebt. Met bijvoorbeeld ledstrips is het tegenwoordig veel gemakkelijker om verlichting in een keuken zelf te integreren.

Lees ook