Afbeelding

Hoe beïnvloedt je rijgedrag de premie van je autoverzekering?

OndernemendNet als iedere andere Nederlander ben je als inwoner van de gemeente Gemert-Bakel ook verplicht om je auto minimaal te verzekeren voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Je bent hiermee verzekerd voor schade die je met je auto bij anderen veroorzaakt. Omdat dit de minst uitgebreide dekking is, is het de goedkoopste autoverzekering. Denk overigens niet dat de dekking de enige factor is die de premie bepaalt, want dat is niet het geval. Je rijgedrag speelt namelijk ook mee. In deze tekst lees je hoe je rijgedrag de premie van je autoverzekering beïnvloedt.

Lagere premie bij veel schadevrije jaren
Sommige mensen rijden vrijwel ieder jaar schade, terwijl een ander eigenlijk nooit iets heeft. Daarom hebben verzekeraars een soort spaarsysteem bedacht om bestuurders te belonen die nooit een claim indienen. Dit staat ook wel bekend als schadevrije jaren. Ieder jaar dat je geen schade claimt bij je verzekeraar, bouw je één schadevrij jaar op. Je begint met het opbouwen hiervan op het moment dat je een autoverzekering afsluit. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, des te hoger de korting die je krijgt op bijvoorbeeld je WA verzekering auto.

Omdat een ongeluk in een klein hoekje zit, kan het voorkomen dat je toch een keer schade moet claimen. Zo’n claim kan invloed hebben op je schadevrije jaren, want deze kunnen hierdoor afnemen. De premie van je autoverzekering stijgt hierdoor mogelijk. Het is overigens niet zo dat alle schade invloed heeft op je schadevrije jaren. Zo blijft het melden van ruitschade bijvoorbeeld buiten beschouwing. Jij hoeft je bovendien geen zorgen te maken over je schadevrije jaren als de schade het gevolg is van zaken als diefstal, inbraak, joyriding, brand, storm, overstroming of een botsing met een loslopend dier.

Verhoog je eigen risico als je weinig schade rijdt
Rijd je voorzichtig? Dan is de kans groot dat je vrijwel nooit schade rijdt. Als je al flink wat schadevrije jaren opgebouwd hebt, kun je een leuke korting op de premie krijgen. Er is overigens een manier om nog meer te besparen. Je kunt namelijk voor een vrijwillig eigen risico kiezen. Je draait in dat geval op voor een deel van de kosten als je schade rijdt. Dit lijkt misschien nadelig, maar er zit ook een groot voordeel aan. De premie daalt namelijk als je voor een vrijwillig eigen risico kiest. Hoe hoger het eigen risico, des te lager de premie.

Jonge bestuurders betalen een hogere premie
Jonge bestuurders zijn vaak een stuk minder zeker in het verkeer dan mensen die al jarenlang hun rijbewijs hebben. Daarbij komt dat ze niet altijd even voorzichtig zijn. Hierdoor is het risico op schade bij jonge bestuurders vaak groter. Vandaar dat sommige verzekeraars ook naar de leeftijd van de verzekeringnemer kijken om de hoogte van de premie te bepalen. Als je een specifieke leeftijd bereikt hebt of over meer rijervaring beschikt, kan de premie dalen.

Lees de voorwaarden goed door
Als je benieuwd bent in hoeverre je rijgedrag de premie van een autoverzekering beïnvloedt, is het verstandig om de voorwaarden door te lezen. Als deze je niet aanstaan, kun je beter voor een andere verzekeraar kiezen. Ben je al verzekerd? Dan kun je overstappen van autoverzekering. Voordat je dit doet, is het verstandig je eerst goed in autoverzekeringen te verdiepen. Je voorkomt zo dat je spijt krijgt van je overstap.

Lees ook