Afbeelding

Dit is waarom de traditionele simkaart steeds meer lijkt te verdwijnen

Ondernemend

Steeds minder mensen maken gebruik van een fysieke simkaart. Dat heeft alles te maken met de enorme ontwikkeling van eSIM Nederland. Waar eerst slechts een klein aantal providers deze mogelijkheid aan konden bieden, zien we nu dat dit bij vrijwel alle providers mogelijk is. Ook steeds meer telefoonfabrikanten bieden hun nieuwere modellen met de digitale chip aan. Naar verwachting zal de fysieke simkaart de komende jaren dan ook volledig uit beeld verdwijnen. Maar wat betekent dit voor de gebruikers? Welke voordelen biedt een eSIM ten opzichte van de traditionele simkaart? 

Wat is eSIM? 

We zijn sinds de komst van de mobiele telefoon gewend geraakt aan de fysieke simkaarten. Dit is een plastic kaartje dat je in je telefoon stopt. Hiermee ben je in staat om verbinding te leggen met de provider. Zonder simkaart ben je dus niet in staat om te bellen, te sms’en of te internetten. Fijn, maar een fysieke simkaart levert ook problemen op. Zo neemt deze relatief veel ruimte in. Hierdoor zijn fabrikanten bijvoorbeeld minder goed in staat om hun telefoons te verbeteren. Daarnaast is al dat plastic minder goed voor het milieu én duurt het even voordat je het kaartje in huis hebt. 

Maar wat is eSIM dan? De ‘e’ in eSIM staat voor ‘embedded’. Dit betekent dat ingebouwd is. Het gaat hierbij om een zeer kleine chip die standaard in het toestel wordt geplaatst. Zodra je een abonnement afsluit, kun je de gegevens downloaden op deze chip en direct van de diensten van de provider gebruikmaken. Uiteindelijk is de bedoeling dat de eSIM de plastic simkaart volledig vervangt. 

Voordelen eSIM 


Inmiddels lijkt die wens al aardig in vervulling gebracht te worden. De meeste providers bieden al de mogelijkheid aan om via de eSIM een abonnement af te sluiten. Van een sim only aanbieding tot abonnement met toestel. De eSIM zie je inmiddels overal terug. Geen wonder, want deze chip heeft ook heel veel goeds gebracht. De grootste voordelen zetten we kort op een rij: 

Dankzij de eSIM hoef je niet meer te wachten voordat je simkaart geleverd wordt. Je download de gegevens direct op je telefoon. Hierdoor zijn er geen wachttijden meer. Bovendien betekent dit ook dat er minder bezorgd hoeft te worden. Dit levert weer voordelen op voor het milieu. Win-win dus! 

Door deze microchip blijft er meer ruimte over in de telefoon. Dit betekent dat de fabrikant in staat is om deze inhoudelijk verder te verbeteren. Bijvoorbeeld door een grote en krachtige batterij toe te voegen. 

Sommige fabrikanten bieden tegenwoordig ook dual sim aan. Hierbij beschik je zowel over een embedded sim als een fysieke simkaart. Dit biedt tal van mogelijkheden. Doordat je twee simkaarten hebt, kun je bijvoorbeeld ook twee verschillende telefoonnummers hanteren op dezelfde telefoon. Handig wanneer je je telefoon zowel zakelijk als privé gebruikt. Dit kan ook van pas komen wanneer je op vakantie een lokale provider wilt gebruiken. 

Lees ook