Afbeelding

Alles over het opstellen van een NDA in het arbeidscontract

Ondernemend

Krijgen jouw medewerkers bij de uitoefening van hun taken toegang tot vertrouwelijke informatie binnen het bedrijf? In dat geval raden we je aan om een geheimhoudingsverklaring of NDA op te nemen in het arbeidscontract. Wat houdt een geheimhoudingsverklaring echter in en waar moet je op letten bij het opstellen van een NDA? Lees snel verder over hoe te handelen met gevoelige bedrijfsinformatie.


Wat houdt een NDA in?

Een NDA, ook wel non-disclosure agreement of geheimhoudingsovereenkomst, is een overeenkomst waarbij twee partijen afspreken bepaalde informatie geheim te houden. Door deze overeenkomst kun je probleemloos informatie met elkaar uitwisselen, zonder dat je hoeft te vrezen dat deze gegevens zich naar derden verspreiden. Deelt de medewerker toch informatie met anderen? Dan volgt ontslag en/of staat hier een aanzienlijke boete op.

Het doel 

Een NDA neem je op vanwege twee doeleinden. Ten eerste voor geheimhouding van bedrijfsinformatie, ten tweede voor bescherming van je onderneming. De NDA kan allerlei soorten informatie beschermen; van een specificatie van een product tot de leveranciers waarmee je organisatie samenwerkt. Ook bescherm je bijvoorbeeld testresultaten, onder embargo aanwezige berichten voor de media of evaluaties van een product dat je ontwikkelt binnen je bedrijf. Met de NDA creëer je een juridische basis om diefstal of bekendmaking van jouw bedrijfsgegevens aan derden te verhinderen. De clausule dient ervoor te zorgen dat de gegevens beschermd zijn. Door middel van de NDA heeft de openbaring van de bedrijfsinformatie juridische consequenties, zoals rechtszaken en boetes.

Wanneer heb ik een NDA in het arbeidscontract nodig?

Een NDA of geheimhoudingsbeding is in veel arbeidsovereenkomsten standaard opgenomen. Van een werknemer die betrokken is bij een overname tot een medewerker die werkzaam is bij een talentenshow. Bij het beding binnen deze uiteenlopende sectoren en functies geldt vaak een boete die kan oplopen tot een bedrag van een paar duizend euro. Je past een NDA of geheimhoudingsverklaring toe als je vertrouwelijke bedrijfsinformatie deelt, maar niet wilt dat deze gegevens openbaar worden. Binnen bepaalde situaties is een NDA essentieel:

  • Overname van een bedrijf

    Als onderneming ben je van plan om een ander bedrijf over te nemen of te fuseren. In dat geval wil de geïnteresseerde partij eerst de financiële, juridische, fiscale en commerciële elementen van de onderneming zien. Bij het zogeheten due diligence onderzoek is het belangrijk dat de gegevens vertrouwelijk blijven. Een NDA is dan ook een must.
  • Het creëren van een nieuw product of dienst

    Ontwikkel je binnen jouw onderneming een nieuw product of dienst? Dan zorg je met de geheimhoudingsverklaring ervoor dat de concurrentie geen lucht krijgt van dit concept.
  • Een tijdelijke opdrachtnemer inhuren

    Ook als je een tijdelijke externe kracht inschakelt die inzage krijgt in vertrouwelijke bedrijfsinformatie, is een NDA van belang. Door middel van dit beding zorg je ervoor dat de opdrachtnemer vertrouwelijk met de gegevens omgaat.

Waar moet je op letten?

In de NDA dien je duidelijk te beschrijven welke juridische gevolgen gelden bij het openbaar maken van vertrouwelijke bedrijfsinformatie. Je dient dus duidelijk te beschrijven:

  • Welke bedrijfsinformatie het betreft (inhoud en omvang)
  • Het doel van de geheimhoudingsplicht
  • De duur van de geheimhoudingsplicht
  • Welke sancties er gelden (ontslag, boete en/of schadevergoeding)

Als een werknemer vervolgens de NDA schendt, heb je als werkgever een sterke zaak om de werknemer aansprakelijk te stellen voor de ontstane schade.

Lees ook