Afbeelding

‘Gemert-Bakel mag trots zijn op zijn ondernemingen’

Ondernemend

GEMERT-BAKEL – Gemert-Bakel mag trots zijn op wat er aan ondernemingen in de gemeente is. “In elk kerkdorp zitten wel de nodige bedrijven die bijzondere dingen doen”, zegt de Ripse ondernemer Frans Ploegmakers. “En als je dan ziet wat zij doen voor de leefbaarheid in de dorpen, dan is er alle reden om blij met ze te zijn.” Ploegmakers is lid van het comité dat de eerste Gemert-Bakelse Open Bedrijvendag organiseert. Die wordt gehouden op 2 juni.

De bedoeling is dat bedrijven in de hele gemeente die dag van 10.00 tot 17.00 uur hun deuren openen, zodat inwoners kunnen zien wat er gebeurt. Er zijn ook centrale punten (‘hubs’), waar bedrijven waar je niet binnen kunt kijken, toch laten zien waar ze zich mee bezighouden.

De Open Bedrijvendag wordt georganiseerd door een speciaal hiervoor in het leven geroepen comité. Daarin zitten vertegenwoordigers van de ondernemersverenigingen uit alle Gemert-Bakelse kernen, de horeca, de Roefeldag en het voortgezet onderwijs. Ook de gemeente is vertegenwoordigd. Het is voor het eerst dat een dergelijk evenement in Gemert-Bakel gehouden wordt. Vooral de samenwerking van al deze verenigingen maakt het speciaal. Eerder gebeurde iets dergelijks wel op plaatselijk niveau, bijvoorbeeld in 2014 in De Rips. “Dat hebben we nu naar het gemeentelijk niveau getild”, legt Ploegmakers uit.

De Open Bedrijvendag is de start van de Open bedrijvenweek. De dagen erna zijn er nog verschillende andere activiteiten rondom de lokale ondernemers. Zo is er op 8 juni de Roefeldag, waarbij leerlingen uit groep 8 van het basisonderwijs bedrijven bezoeken. Een dag later is de middag voor Jong Volwassenen, waarin jongeren in een festivalachtige sfeer het gesprek aangaan met ondernemers. “We willen duidelijk maken dat jongeren voor een leuke baan niet ver hoeven te zoeken. Maar als je je deuren niet open zet, weten ze dat niet. En als ze eenmaal op de hogeschool of universiteit zitten en bedrijven weten ze daar wel te vinden, ben je ze kwijt”, licht Ploegmakers toe.

De week wordt op 8 juni afgesloten bij GEA in Bakel. Dat bedrijf is dan namelijk de gastheer van het Dutch Technology Festival. Niet lokaal, maar regionaal. Door stichting Hightech Helmond-De Peel wordt samen met de gastgemeente bij een lokaal bedrijf (de gastheer) een dag vol technische hoogstandjes en innovatie georganiseerd. Hier kan de jeugd zien hoe interessant een technische opleiding kan zijn.

“Een presentatie is als een eerste indruk. Maak `m onvergetelijk en laat je onderneming stralen”, is het devies van Ploegmakers. De Open Bedrijvendag is dus bedoeld om inwoners kennis te laten maken met ondernemers, maar ook om ondernemers met elkaar te verbinden. “Want als je samen kunt delen, kun je ook samen vermenigvuldigen”, denkt Ploegmakers. Ofwel: ondernemers samen en de gemeenschap als totaal worden er sterker van.

Ondernemers die zijn aangesloten bij de verschillende organisaties zijn inmiddels al benaderd en er hebben zich al meer dan 300 deelnemers gemeld. Heb je nog niks gehoord en wil je toch met je bedrijf meedoen? Bezoek dan www.obd-gemertbakel.nl om je te registreren en op de hoogte te blijven van alle updates.

Lees ook