Naast de burgemeester, v.l.n.r.: Jolande, Jan, Bernard en Anja Rooijackers.
Naast de burgemeester, v.l.n.r.: Jolande, Jan, Bernard en Anja Rooijackers.

Gemertse Woninginrichter bestaat honderd jaar

Ondernemend

GEMERT – Begonnen als ‘manufacturenhandel’ met een bakfiets als transportmiddel, nu als Rooijackers Woninginrichter al jaren een gevestigde naam in de wijde omgeving. En sinds afgelopen zaterdag draagt die naam een kroontje en hangt er een heus wapenschild aan de muur…

Door Simon van Wetten

Een vreugdevolle dag voor de familie Rooijackers, de eigenaren van Woninginrichter Gemert V.O.F. Bij de receptie ter ere van het 100-jarig bestaan heeft burgemeester Michiel van Veen op 2 maart jongstleden het predicaat ‘Hofleverancier’ uitgereikt aan Jan en Bernard Rooijackers. Ter ere van deze eervolle onderscheiding werd het wapenschild onthuld dat hoort bij het predicaat.

Grootvader Hannes Rooijackers legde exact een eeuw geleden de basis voor het huidige bedrijf. Hij ging met een bakfiets en koffers vol textiel de boer op en ventte zijn ‘producten van een weverij’ – dat is de betekenis van ‘manufacturen’– uit in het dorp en op het omringende platteland, waar de bakfiets in regenachtige perioden ongetwijfeld regelmatig vastliep in de modder van toen nog onbestrate wegen.

Het huren van een winkelpand voor de confectie-artikelen betekende vanaf 1932 een hele vooruitgang. In 1938 werd het pand in de Haageik betrokken en in 1954 namen Jan en Antoon, de zonen van Hannes, de zaak over. De bakfiets werd vervangen door een nieuw Volkswagenbusje en het aanbod uitgebreid met meubels en stoffering. Jan en Bernard, de volgende generatie, hebben daar vanaf 1987 hun specialisme van gemaakt. Oom Antoon was al eerder met de confectieafdeling naar de Kerkstraat verhuisd. In de loop der jaren werd de winkel diverse keren veranderd, uitgebreid en verbouwd. Nu is het bedrijf, dat bekend staat onder de naam Rooijackers Woninginrichter, al jaren een gevestigde naam in de wijde omtrek.
De datum 2 maart was voor de familie nog een andere reden om bij stil te staan. Jan Rooijackers senior, de vader van de huidige eigenaren, zou op deze dag namelijk 100 jaar zijn geworden.

Spreekstalmeester van dienst, Wim van der Coelen, leidde de drukbezochte bijeenkomst in. Eerst richtte hij zich tot de gasten van buiten Gemert, in Algemeen Beschaafd Nederlands, en vervolgens in plat Gimmerts tot de dorpsgenoten. Je moet nu eenmaal al een poos meedraaien in ’t Gimmertse om te weten wie er met ‘d’n Dook’ wordt bedoeld.

Burgemeester Van Veen doorliep de geschiedenis van de winkel en stond onder andere stil bij de huidige voorgevel: “Deze heeft zelfs de Welstandsprijs van de provincie gekregen, zowaar geen sinecure, weten wij nog uit ervaring.” Eén van de anekdotes die de burgemeester te berde bracht, ging over Jan senior, die zoveel hart voor de zaak had, dat hij zelfs de meubels uit zijn eigen woonkamer verkocht. Dit tot grote verbazing van zijn vrouw Mia, die terug van de zangkoor-repetitieavond een lege plek aantrof op de plaats waar normaliter de kast stond. Tot slot deelde de burgemeester plechtig mee dat na alle controles en checks die bij de procedure horen, “het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u het predicaat ‘Hofleverancier’ toe te kennen.” Achter één van de ruim voorradige gordijnen bleek het bijbehorend schild te hangen. Onder een klaterend applaus werden vervolgens Jan en Jolande, en Bernard en Anja, in de bloemen gezet.

Het spreekgestoelte was daarna voor Jan Rooijackers, die op een humoristische manier in diverse verhalen een beeld gaf van wat een woninginrichter zoal meemaakt, Jan in de winkel, Bernard als de techneut van het duo bij het afleveren van de meubels. Een mooi moment was het naar voren halen van Leo Kordewinders, al een halve eeuw in dienst. Na de tot hem gerichte lovende woorden was zijn tegenactie het aanbieden van het cadeau namens het personeel; drie sterke mannen in brons, symbool voor de drie generaties Rooijackers.

Woninginrichter Gemert V.O.F. is het zesde bedrijf in de gemeente Gemert-Bakel dat het recht heeft gekregen tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. U kunt dus vanaf nu bij Rooijackers, mogelijkerwijs, Zijne Majesteit de bank zien testen die u óók op het oog hebt. Hoe dan ook, de klant is koning!

Lees ook