Afbeelding

Lezing Vogelwerkgroep Gemert

Uit

GEMERT - Op maandag 18 september organiseert Vogelwerkgroep Gemert een lezing met de intrigerende titel ‘Coöperatieve voortplanting bij vogels’. Bioloog Rick Meulendijks behandelt dit thema vanaf om 20.00 uur in De Specht in Handel.

Dieren in de natuur staan elkaar vaak naar het leven. Dat agressie en geweld in de natuur dagelijkse kost is, weet iedereen wel. Meedogenloos en wreed, dat is hoe de natuur vaak wordt beschreven. Maar dieren hebben ook een andere kant. Voor elkaar zorgen, elkaar helpen en samenwerken zijn net zo natuurlijk voor dieren als elkaar doden of verdrijven. Sterker nog, zowel ruzie als samenwerking komen vaak tot stand via dezelfde ecologische en evolutionaire processen. Coöperatieve voortplanting vindt plaats wanneer er, naast de ouders, andere individuen meehelpen met het grootbrengen van jongen. Dit gedrag is wijdverbreid en vogels van uiteenlopende pluimages vertonen dit gedrag. Soms gebeurt het zelfs in onze eigen achtertuin! 

Tijdens de lezing zal verder ingegaan worden op de voor- en nadelen van dit gedrag, in welke vogels het gevonden kan worden en welke ecologische processen daarvoor aan ten grondslag kunnen liggen. Daarna zal een aantal soorten worden uitgelicht om verschillende kanten van coöperatieve voortplanting nader te bekijken. Na afloop is er natuurlijk tijd voor vragen. Belangstellenden zijn maandag 18 september van harte welkom in de Specht in Handel. Koffie en thee staan klaar.

Lees ook