Afbeelding

‘Over gummen, potloden en meer’

Uit

GEMERT - Paul Dirks is gefascineerd door gummen en potloden. Op vrijdag 10 november verzorgt hij hierover een boeiende lezing bij DamesSociëteit Gemert. Deze zal plaatsvinden bij Dientje in Gemert en begint ‘s ochtends om 10.00 uur. De zaal is open vanaf 9.30 uur. Ook niet-leden zijn van harte welkom tegen contante betaling van 5 euro.

Paul Dirks is van huis uit grafisch ontwerper en is daarna naar de docentenopleiding gegaan in Tilburg. In het dagelijks leven was Paul tekenleraar op het Varendonck College in Someren. Hij had daardoor al een voorliefde voor allerlei soorten potloden.
Maar Dirks deed meer. Hij ging op zoek naar verhalen van tekenaars over het belang van een gum. Dat leverde verrassend veel informatie op en inspireerde hem om een boek te maken. En kort daarna volgde een expositie in de Cacaofabriek.
“Veel tekenaars wilden meewerken en hun werken hier tonen”, vertelt Dirks trots. Het werk van Karin Rianne Westendorp kan rekenen op zijn speciale belangstelling: “Zij maakt haar witte papier eerst donker met krijt en houtskool. Dan gaat ze gummen en zo ontstaan er allerlei vormen. Allemaal door het gebruik van een gum…fascinerend!”
Paul heeft een boeiend verhaal en het wordt op een ontspannen manier gebracht. Hij brengt ook materiaal mee dat bekeken kan worden. Gefascineerd door de gum heeft hij er honderden verzameld, in alle soorten en maten. Want voor de Helmonder bestaat er bijna niets mooiers: “De gum stelt ons in staat om fouten te maken en die te verbeteren. Het is eigenlijk een metafoor voor opnieuw beginnen”.

Lees ook