Afbeelding
Imke Panhuijzen

Nhung Dam te gast bij Literair Café Gemert

Uit

GEMERT - Schrijfster en actrice Nhung Dam is donderdag 16 november te gast bij het Literair Café van Bibliotheek De Lage Beemden in Gemert.

Nhung Dam (Groningen, 1984) ging na haar studie psychologie naar de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Ze werkt als theatermaker, actrice en schrijver. Nhung speelde bij diverse toneelgezelschappen en is regelmatig te zien in tv-series (Flikken Maastricht, Klem, Dertigers) en films (Onze jongens, The Passion). Ze staat met haar solovoorstellingen op theaterfestivals. 

In 2017 verscheen haar debuutroman Duizend vaders. In een afgelegen dorp aan de rand van de wereld probeert een Vietnamese familie te overleven. Als bootvluchtelingen werden ze door een noordelijk vrachtschip uit het water gevist en in een voor hen onbekend ijskoud land geplaatst.
In een interview vertelt Nhung dat het schrijven van dit boek haar enorm veel heeft gekost. Ze raakte zelfs in een soort burn-out. ‘Kennelijk is het bij mij altijd alles of niets. Het zal met vroeger te maken hebben, dat ik steeds weer zo ver ga.’
Nhunghs ouders zijn gevlucht uit Vietnam en hebben onderweg gruwelijke dingen meegemaakt. Ze moesten een nieuw bestaan opbouwen. Nhungh heeft vaak het gevoel dat zij de opofferingen van haar ouders waard moet zijn. Ze vindt zelf dat ze niet geleerd heeft om te leven, maar vooral om te overleven. ‘Voor mij bestaan er geen dagen waarop ik gratis kan luieren’.

In 2023 verscheen Nhungs tweede roman Definitie van liefde over de succesvolle actrice Rose die op het punt staat op tournee te gaan door Europa. Kort na de ontdekking van haar zwangerschap wordt ze door haar verloofde verlaten. Dit stelt Rose voor een onmogelijke keuze: het kind houden of niet. 

Het Literair Café presenteert Nhung Dam op donderdag 16 november van 20.00 tot 22.00 uur in De Eendracht, Sint Annastraat 60 in Gemert. Toegangskaartjes zijn online te koop via www.bibliotheeklagebeemden.nl en kosten 11 euro voor volwassenen. Op de avond zelf zijn de kaartjes te koop voor 13 euro aan de kassa. Jongeren tot 18 jaar betalen 3,50 euro voor een kaartje.

Lees ook