De huisvrouw van Abraham van Strij.
De huisvrouw van Abraham van Strij.

De geschiedenis van het huishouden

Uit

BAKEL - Heemkundekring Bakel en Milheeze organiseert een lezing met de titel ‘De geschiedenis van het huishouden’. Ineke Strouken gaat op dinsdagavond 28 november dieper in op dit thema.

Het huishouden van Jan Steen is een huishouden waar chaos is. Voor die chaos was moeder de vrouw verantwoordelijk, want de rolverdeling tussen man en vrouw was tot eind jaren zestig van de vorige eeuw heel strak. De mannen zorgden voor het geld en de vrouw voor het werk binnenshuis. Rijke vrouwen hadden personeel voor het huishouden, maar de meeste vrouwen deden alles zelf. Een huisvrouw was de hele dag, zeven dagen in de week, met het huishouden bezig. Als ze even kon zitten, deed ze een greep in de mand met sokken die gestopt moesten worden. De zorg voor kinderen en het eten had de meeste prioriteit. Daarnaast was schoonmaak een taak die veel tijd vergde. Immers de stofzuiger en de wasmachine waren nog niet uitgevonden. En Nederlanders stonden in het buitenland bekend als een schoon volkje, want ze schrobde zelfs de stoep. Gezegend waren de vrouwen die een moestuin hadden en eventueel wat kippen voor de eieren en een varken om vet te mesten. Deze vrouwen hadden minder moeite om rond te komen. In de 19e eeuw krijgt de huisvrouw een taak erbij. Ze moest ervoor zorgen dat het huis ook gezellig was, een plek waar man en kinderen graag thuiskwamen. Huishouden wordt een vak. De vrouw leerde dat op de huishoudschool en uit boeken die haar hielpen. Tegenwoordig werken veel vrouwen en is huishouden een veel tijd vergend nevenactiviteit.

Ineke Strouken vertelt over de geschiedenis van het huishouden. Ze is gespecialiseerd in de geschiedenis van het dagelijks leven en tradities. Lang was ze directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en het Kenniscentrum voor Immaterieel Erfgoed Nederland. Ze is auteur van boeken als Wat vieren wij en Tradities in Brabant.

De lezing vindt plaats bij De Berken, Kerkeind 40 te Milheeze. De lezing is gratis voor leden van Heemkundekring Bakel en Milheeze. Niet leden betalen 4 euro.

Lees ook