Afbeelding

Kerststal en lampionnenoptocht in Gemert

Uit

GEMERT - Kerstmis staat voor de deur, dus staat er ook de kerststal weer bij de Sint Jan. Deze kerststal wordt elk jaar door de Onze Lieve Vrouwe Broederschap van Gemert opgebouwd.

Zij zijn met de bouw begonnen op dinsdag 28 november. In het weekend daarop heeft de bouw stilgelegen en de beelden worden volgens planning woensdag 6 december geplaatst. Want volgens goed gebruik van de Broederschap komen de beelden en dieren pas naar de kerststal als Sinterklaas weer het land verlaten heeft. Als laatste komt de ezel naar de kerststal. Dat gebeurt tijdens de lampionnenoptocht op zaterdag 9 december. Vanaf 17.45 uur kan iedereen, die mee wil doen, verzamelen bij de rotonde bij de Haageijk. Voor de deelnemende kinderen worden lampionnen uitgedeeld. Rond 18.15 uur vertrekken de ezel en de deelnemers aan de lampionnenoptocht. Traditiegetrouw zal de nieuwe deken van de Broederschap dan de ezel leiden en de deelnemers sluiten hierachter aan. Via Haageijk, Nieuwstraat en Kerkstraat gaan ze dan naar de kerststal. Na aankomst bij de kerststal worden ze hier verwelkomd. Daarna wordt in de kerk het kerstverhaal “Kom er maar bij, kleintje” voorgelezen door de kinderkerkgroep ‘Just Believe’. De kinderkerkgroep zorgt daarbij ook voor drinken en wat lekkers voor de deelnemende kinderen. 

In de kerststal staat ook dit jaar weer de knikengel en een melkbus, waarin de bezoekers een gift kunnen doen aan het goede doel. Dit kan met contact geld, maar er kan ook met behulp van een QR-code gedoneerd worden. De opbrengst wordt twee opeenvolgende jaren aan hetzelfde project gegeven. Dit jaar is het de laatste keer dat de hele opbrengst van de collecte gedoneerd wordt aan de Stichting De Wensboom. Stichting De Wensboom bestaat al sinds 2006. De stichting wil vooral de ouders van kinderen uit minder bedeelde gezinnen bereiken, die tijdens de feestmaand (sinterklaas en kerstmis) een extraatje goed kunnen gebruiken. Hierdoor krijgen zij dan ook de mogelijkheid om voor de feestdagen cadeautjes voor de kinderen te kopen. Kinderen tot en met 13 jaar uit deze gezinnen mogen maximaal vijf wensen indienen, waarvan de stichting er minimaal één probeert te realiseren. De broederschap hoopt natuurlijk op veel gulle gevers, zodat de Wensboom ook voor deze kinderen een fijn kerstfeest kan realiseren.

Lees ook