Ballon boven de Bakelse plassen (Foto: Joyce Coolen)
Ballon boven de Bakelse plassen (Foto: Joyce Coolen) Click&Joy

Dit weekend 30e Ballonfestijn in Gemert

Nieuws

GEMERT – In 1990 gingen de luchtballonnen voor het eerst onder de vlag van het Ballonfestijn Gemert de lucht in, destijds nog in de tuin van het kasteel. Komende vrijdag- en zaterdagavond, 1 en 2 september, kiest de dertigste aflevering het luchtruim, nu vanaf het sportpark Molenbroek.

Door Simon van Wetten

Het Ballonfestijn beleeft om verschillende reden een doorstart. Medeorganisator Martin Jacobs legt uit waarom. “Het heeft een jaar of wat stilgelegen vanwege de corona en de leden van de Rotary, die al die jaren met passie en werklust een succes van de voorgaande negenentwintig sessies hebben gemaakt, wilden er mee stoppen. Maar ik niet. Nu gaat het Gemerts Ballonfestijn onder de vlag van Stichting Locals 4 Locals verder en met Ton Valckx, Marcel Fransen en ballonvaarder Paschal Noor ben ik de voorbereidingen gaan treffen om dit traditionele familie-evenement, want dat is het toch inmiddels, een vervolg te geven.”

Ook voetbalvereniging Gemert verleent alle medewerking en dus kan het publiek ook dit jaar weer de omzoming vormen van de voetbalvelden waar alle voorbereidingen worden getroffen en de ballonnen zich uiteindelijk gracieus in de lucht verheffen.
Martin, met een glimlach: “We hopen uiteraard op goed weer. In ben om die reden naar de zusters Clarissen in Megen geweest, met de traditionele worst. Ik werd er vriendelijk ontvangen en onze gift is er al even vriendelijk in ontvangst genomen; er zal door de Clarissen ferm gebeden worden voor het juiste weerbeeld, komende vrijdag en zaterdag.”

Er zullen, verdeeld over de twee dagen, 170 mensen gaan varen. Vrijdag stijgen er zestien heteluchtballonnen op, zaterdag dertien stuks. Los van de prachtige vergezichten, zowel vanaf de grond als vanuit de lucht, wordt de aantrekkingskracht van het festijn ook gestut door allerlei andere activiteiten. Zo verzorgt de voetbalclub het horecaplein met een drankjespaviljoen en een hamburgerstand. Daarnaast is er de inloopballon, er zijn radiografisch bestuurbare ballonnen, clown Ronnie Ballonnie heeft lucht genoeg om de vrolijkheid tot grote hoogte te verheffen en er zijn voor de kinderen ook diverse springkussens. In totaal bevinden zich maar liefst veertien attracties op en rond het terrein. Ondanks hun naam spelen de leden van orkest ZAB (ZondagAvondBand) uit De Mortel op de vrijdagavond.

Het Gemerts Ballonfestijn wordt dus onder de vlag van de Stichting Locals4Locals georganiseerd. Deze stichting zorgt via diverse acties ervoor dat de Stichting Leergeld en de Kledingbank in Gemert financieel worden ondersteund. De organisatie heeft bovendien twee instellingen in deze gemeente uitgekozen, waarbij mensen centraal staan en die worden gerund door vrijwilligers. Het gaat om Hospice De Populier in Bakel en De Wereldkeuken in Gemert. 

Ooit betekende het woord ballon ‘glazen stolp ener lamp’. Je kunt ook een ballonnetje oplaten om de mening van andere te peilen, in stripverhalen heb je tekstballonnetjes en in Gemert heb je twee aaneengesloten dagen dat het hemelgewelf een indrukwekkend uitzicht biedt. Het kleurrijk festijn vindt plaats bij vv Gemert, ingang Predikant Swildensstraat. Het begint zowel komende vrijdag als zaterdag om 17.30 uur. De toegang is gratis. Meer informatie via www.gemertsballonfestijn.nl

Lees ook