Afbeelding

Vanessa Thijssen uit Gemert is verknocht aan de djembé : ‘Familie worden door samen te spelen’

Nieuws

GEMERT – De Gemertse Vanessa Thijssen is verknocht aan de djembé. De uit één stuk hout gesneden Afrikaanse trommel, in de vorm van een grote holle vaas, en bespannen met een gedroogd geitenvel, heeft al ruim twintig jaar geleden haar hart gestolen.

Door Simon van Wetten

Hoe de liefde voor dit instrument is ontstaan? Vanessa weet het nog precies: “Ik heb altijd al een voorliefde voor de Afrikaanse cultuur gehad en ik ging ergens aan het begin van deze eeuw voor het eerst naar een djembé-workshop, gegeven door een Afrikaanse meneer. De djembé komt oorspronkelijk uit West-Afrika. Dorpen gebruikten het onder andere om met elkaar te communiceren. Ik was zo enthousiast, dat ik meteen een eigen djembé heb aangeschaft. Ik volgde nog meer workshops en kwam bij wijlen Joyce de Haas terecht. Die gaf les aan een fijne groep, Matanga Ya m’bula genaamd. In die tijd en in die groep is de verknochtheid aan djembé echt groot geworden. Al die heerlijke ritmestukken met verschillende instrumenten, en het samen spelen. Ja, als zulke repetities tot iets moois leiden dan geeft dat een goed gevoel.”

En nu geef je zelf workshops. “Klopt. Aan de bovenbouwers van de basisschool leer ik in vier lessen drie ritmes te spelen, en in de middenbouw leer ik ze één specifiek nummer, een mooie manier om enthousiast over djembé te worden. Ik ga nu ook zelf vervolglessen in Uden volgen, puur om het niveau vast te houden.”

En het allerbelangrijkste, je wilt graag een eigen groep beginnen. “Samen spelen betekent eigenlijk een beetje familie van elkaar worden, het versterkt de hechtheid van de groep en geeft plezier en energie. En samen optreden is helemaal supervet, misschien komt dat er ook nog ooit van. Maar eerst de starters opleiden en met degenen die al djembé spelen tot de beoogde groep komen. Toen Joyce overleed had ik nog niet genoeg zelfvertrouwen om de groep te gaan leiden, nu wel. Ik hoor namelijk vaak terug dat ik goed speel en de kinderen in de workshops die ik geef, trommelen met groot plezier.”

Uw verslaggever wil ook eens een paar tikjes geven op één van de tien djembés die Vanessa in huis heeft. In het midden slaan geeft een lagere klank dan aan de zijkant. En aan die zijkant kun je ook nog twee verschillende klanken ontlokken. De toon wordt bepaald door de velspanning. Er is hoe dan ook een echte bas, een slap (spreek uit als slep) en een open toon, die in het lesmateriaal van Vanessa op een soort notenbalk als een ‘b’, een ‘s’ en een ‘o’ worden aangegeven. De betreffende lesmap zit vol djembé-ritmes. Elk ritme heeft twee basisritmes en een solostuk. Afrikaanse titels van de nummers komen al bladerend voorbij: Si Bongilee, Konia, Lamba… De kinderen zingen er ook bij: “Oh lé, lé, oh lé lé, molibamakasi, umbongé pampa, oh lé, lé.”

Vanessa gaat dit najaar naar Johannesburg. “Om daar een paar bekenden te ontmoeten, voor de Afrikaanse sfeer en natuurlijk voor de djembé.” Mensen van alle leeftijden die belangstelling hebben en zich op de djembé willen uitleven, worden van harte uitgenodigd mee te doen. De les- en speelplek wordt hoogstwaarschijnlijk De Bunker in de Eendracht. Neem contact op met Vanessa via e-mail vj.thijssen@gmail.com

Lees ook