Afbeelding

Europese Verkiezingen : wanneer en waar kun je gaan stemmen in Gemert-Bakel ?

Nieuws

GEMERT-BAKEL - De Europese verkiezingen komen eraan. Op donderdag 6 juni 2024 is de Europese Parlementsverkiezing. Door te stemmen bepaal je mee wie de komende 5 jaar lid wordt van het Europees Parlement.

Waar kun je stemmen?

Om te stemmen ga naar een stemlokaal in je gemeente. Hieronder vind je een overzicht van alle stemlokalen in Gemert-Bakel.

Gemert

-Gemeentehuis (raadzaal), Ridderplein 1, 5421 CV Gemert

-Het Kunstlokaal, Vondellaan 49, 5421 PN Gemert

-Kindcentrum de Samenstroom, Predikant Swildensstraat 35, 5421 VA Gemert

-Basisschool ’t Einder, Wetering 25, 5422 AN Gemert

-Kindcentrum Berglaren, Berglarenstraat 32, 5421 HW Gemert

-Gemeentehuis (kleine raadzaal), Ridderplein 1, 5421 CV Gemert

-Cultuurhuis de Eendracht, St.-Annastraat 60, 5421 KC Gemert

Bakel                

-Het Parochiehuis, Gemertseweg 2, 5761 CB Bakel

-Sportcentrum De Beek, Beekakker13, 5761 EN Bakel

-Jeugdcentrum Bakel, Bernhardstraat 20, 5761 BJ Bakel

Handel         

-Dorpshuis De Bron, O.-L.-Vrouwestraat 60, 5423 SL Handel

De Mortel         

-MFA De Sprank, Oude-Molenweg 12, 5425 VR De Mortel

Elsendorp        

Kindcentrum De Domplaar, St.-Janstraat 51, 5424 TS Elsendorp

Milheeze         

-Gemeenschapshuis De Schans, Pastoor Simonisplein 2, 5763 BG Milheeze

De Rips         

Partycentrum D’n Eik, Meester Hertsigstraat 5, 5764 PR De Rips

Alle stemlokalen zijn open van 07.30 tot 21.00 uur.

Wat heb je nodig om te stemmen?

De stempas is het bewijs dat je mag stemmen. Op vertoon van je stempas en je geldige identiteitsbewijs krijg je van de voorzitter van het stembureau een stembiljet waarmee je kunt stemmen.

Wanneer krijg je de stempas?

Je krijgt je persoonlijke stempas thuisgestuurd. Je ontvangt deze uiterlijk donderdag 23 mei. Met je stempas kun je stemmen in elk stemlokaal in onze gemeente. Als je in een andere gemeente wilt stemmen kun je een kiezerspas aanvragen. Dit kan digitaal via www.gemert-bakel/verkiezingen tot uiterlijk maandag 3 juni. Aan de balie in het gemeentehuis kunt u tot woensdag 5 juni 12.00 uur terecht. Maak hiervoor een afspraak en vergeet niet je geldig legitimatiebewijs mee te brengen. 

Heb je de stempas niet ontvangen of benje deze kwijt?

Heb je op 23 mei nog geen stempas ontvangen, of ben je deze verloren? Dan kunt u via www.gemert-bakel.nl/verkiezingen digitaal een nieuwe stempas aanvragen. Dit kan tot uiterlijk maandag 3 juni. Ook kan dit aan de balie in het gemeentehuis tot woensdag 5 juni 12.00 uur. Maak hiervoor een afspraak en vergeet niet je geldig legitimatiebewijs mee brengen. 

Wil je meer weten? Bijvoorbeeld over hoe u iemand anders voor u kunt laten stemmen? Kijk dan op www.gemert-bakel.nl/verkiezingen.

Wanneer wordt de uitslag vastgesteld?


Na het sluiten van de stembussen om 21.00 uur beginnen de stembureauleden met het handmatig tellen van de stemmen. De stembussen worden geopend, de stembiljetten worden eruit gehaald en de stemmen worden ter plekke volgens de richtlijnen van de overheid geteld, zowel op lijst- als kandidaatsniveau.

Gemeentelijk stembureau
In een openbare zitting telt het gemeentelijk stembureau de uitslagen van alle stembureaus bij elkaar op. Deze zitting vindt plaats op vrijdag 7 juni om 10.00 uur in het Gemeentehuis, Ridderplein 1 te Gemert. Na het optellen van de stemmen wordt de zitting geschorst. De resultaten worden niet bekendgemaakt, dit mag pas nadat in alle Europese lidstaten de stembussen zijn gesloten.

Op maandag 10 juni om 10.00 uur hervat het gemeentelijk stembureau haar openbare zitting in het Gemeentehuis en wordt de gemeentelijke uitslag vastgesteld. 

Lees ook