Loes van de Wetering
Loes van de Wetering

Holistisch psycholoog Loes van de Wetering opent Praktijk Daalhorst: In serene rust naar emotionele verbetering en persoonlijke groei

Ondernemend

GEMERT - In het buitengebied van Gemert, met uitzicht op de velden en het stroomgebied van de Snelle Loop, is sinds begin maart Praktijk Daalhorst geopend. Loes van de Wetering helpt mensen met allerlei klachten weer tot hun eigen kern te komen. 

Door Siel Peijs

“Je adem is de taal van je lichaam”, zegt Loes van de Wetering beslist. “Het is een heel krachtige emotiedrager. Via je ademhaling kun je bij je diepste gevoelens komen.”

Daarmee raakt ze direct de kern van haar Praktijk Daalhorst. In het buitengebied tussen Gemert en De Mortel, met weids uitzicht over de velden, heeft Loes een weldadige plek gecreëerd waar ze mensen in alle rust kan helpen. “Mensen die zijn vastgelopen. Om wat voor reden dan ook”, verduidelijkt ze. “Psychisch, lichamelijk of emotioneel. Al hangt dat in de meeste gevallen direct samen. Als je verdrietig bent voel je je lichamelijk ook ellendig. En als je gestresst bent merk je dat aan een verhoogde hartslag. En een versnelde ademhaling.”

Ademtherapie is dan ook een essentieel onderdeel van de behandelmethodiek die Loes voorstaat. “Door je ademhaling gericht te sturen kom je dieper tot je kern. Dieper dan via gesprekken alleen. Als je goed en diep ademhaalt, helemaal vanuit je onderbuik, raak je de emoties die daar diep van binnen zitten opgeslagen. Daarom is ademtherapie zo’n krachtig instrument.”

Holistische psychologie

Dankzij haar achtergrond als psycholoog is Loes bij uitstek in staat de verbinding te leggen tussen de gesprekken die ze met haar cliënten voert en de lichaamsgerichte therapievormen die ze toepast. Zoals de ademtherapie, maar ook bijvoorbeeld mindfulness en EMDR. ‘Holistische psychologie’, vat ze haar benadering kernachtig samen: “Ik kijk naar je als geheel. Als psycholoog heb ik geleerd om via gesprekken bij je problemen, blokkades, angsten of verdriet te komen. Door lichaamsgerichte oefeningen te doen ga je ook daadwerkelijk voelen wat je dwars zit en waar in je lichaam je blokkades of angsten zitten. Als je dat eenmaal weet, kun je veel gerichter aan een oplossing werken.”

Emoties

Omdat de lichaamsgerichte benadering ingrijpt op het hele systeem, kunnen er heftige emoties ontstaan, weet Loes uit ervaring. Ze noemt ademtherapie als voorbeeld: “Als je gaat liggen en je gaat je zuiver op je ademhaling concentreren, dan kom je in een dieper soort bewustzijn terecht. Soms heb je dan ook je emoties niet meer onder controle.”

Dat klink misschien eng, beseft ze zich. “Daarom zit ik altijd naast je. Als ademtherapeut heb ik geleerd je emoties in goede banen te leiden.” Want, voegt ze gelijk toe: “Het is juist goed om die emoties toe te laten. Vaak zitten de onderliggende gevoelens van angst of woede al jaren diep weggestopt. Dan werkt het enorm bevrijdend als ze een uitweg vinden.” Ze lacht even. “Ik geef wel een kussen om je woede te botvieren. En schreeuwen kan hier ook geen kwaad, in het buitengebied.”

Serene rust

Dat laatste lijdt geen twijfel. Praktijk Daalhorst is gevestigd in een vrijstaand paviljoen aan de Daalhorst 38, tussen Gemert en De Mortel. De volledig glazen achtergevel biedt kilometers ver uitzicht, zelfs tot het stroomgebied van de Snelle Loop. Binnen heerst vooral rust, dankzij de ruimtelijke inrichting en het gebruik van natuurlijke materialen.

In die serene omgeving help Loes volwassenen met uiteenlopende klachten, zoals stress, burn-outklachten, spanningen op het werk of thuis, depressieve gedachtes of onverwerkte traumatische ervaringen. “Waarbij praattherapie alleen niet voldoende is om tot verbetering te komen”, benadrukt ze. “Of wanneer het niet lukt om je klachten goed onder woorden te brengen.”

Een behandeling bij Praktijk Daalhorst begint altijd met een vrijblijvend intake-gesprek. “Om te kijken of mijn manier van werken bij je past”, zegt ze. “Tegelijkertijd wil ik natuurlijk inschatten hoe ik je het best kan helpen.”

In de meeste gevallen kiest Loes er voor om het eerste gesprek buiten te voeren. “Wandelend”, wijst ze op het weidse achterland van haar praktijk. “Vaak voel je je dan net wat vrijer om over je gevoelens te praten.”

Vervolgens stelt Loes in gezamenlijk overleg een behandelplan op. “Soms zijn twee sessie voldoende om tot de kern te komen, soms is het beter om meer tijd te nemen”, zegt ze. Waarbij een blijvend resultaat in alle gevallen voorop staat. “Dat is telkens een prachtig proces. Om iemand te helpen weer in verbinding te komen met zichzelf. Die verdieping opzoeken, daar haal ik zelf ook veel voldoening uit.”

Op de website van Praktijk Daalhorst vind je meer informatie.

Lees ook