De Dappere Strijder fietste eerder de Elfstedentocht
De Dappere Strijder fietste eerder de Elfstedentocht

Triatlon in Handel voor het goede doel

Sport

HANDEL - Aanstaande zomer organiseert Stichting De Dappere Strijder een triatlon om geld op te halen voor onderzoek naar schildklierkanker. Een specifiek goed doel dat ontstond toen Handelnaar Kees Janssen (34) ermee te maken kreeg. Zo’n 250 sporters nemen op zaterdag 31 augustus in en rondom de Rooye Plas deel aan de triatlon.

Met een deelname aan een kwart of halve triatlon halen de deelnemers – met behulp van sponsoren en donateurs – geld op. ,,Deelnemers leveren een sportieve strijd om geld op te halen voor mensen met een ziekte die ook een, weliswaar hele andere, strijd leveren’’, legt bestuurslid Giel Bos uit. Het opgehaalde geld is allemaal voor onderzoek naar schildklierkanker. ,,De triatlon is dan ook geen wedstrijd, maar een evenement om met z’n allen zoveel mogelijk geld op te halen’’, vervolgt Bos.

De opbrengst is voor onderzoek naar schildklierkanker. Reden daarvoor is de strijd van Handelnaar Kees Janssen (34) die sinds een aantal jaar te maken heeft met schildklierkanker. Zelf neemt Kees ook deel aan de triatlon. Dat hij dit jaar het gezicht van de actie is, vindt hij erg speciaal. ,,Heel gaaf en een beetje ongemakkelijk tegelijk. Hopelijk halen we veel geld op samen!’’, aldus Janssen.

Iedereen die een steentje bij wil dragen, kan dat doen in de vorm van een donatie of sponsoring. ,,Al het opgehaalde geld komt op één rekening terecht. We doen het dus echt met z’n allen en hopen dat iedereen zijn uiterste best doet om zoveel mogelijk geld op te halen’’, aldus Bos. Honderd procent van de opbrengst gaat daadwerkelijk naar het goede doel. ‘’Iedere euro die wordt opgehaald maakt dus impact’’, vervolgt Bos.

De Rooye Plas in Handel en omgeving is op zaterdag 31 augustus het strijdtoneel voor de triatlon. De start is in het water van de Rooye Plas met een zwemtocht van 1 of 1,9 kilometer. Vervolgens stappen de sporters op de fiets voor een ronde van 45 of 90 kilometer. Afsluiter is 10 of 21,2 kilometer hardlopen. Na de finish staat in een grote tent op het beachvolleybalterrein van de Rooye Plas het Strijders Festival op het programma. Ook de opbrengst daarvan is volledig voor onderzoek naar schildklierkanker.

Stichting De Dappere Strijder organiseerde in 2022 voor de eerste keer een sportevenement. Het geld dat toen werd opgehaald was voor onderzoek naar hersentumoren, vanwege het overlijden van de 26-jarige Handelnaar Jaap de Wit aan de gevolgen van een hersentumor. ,,We wilden het gevoel van aan de zijlijn toekijken bij zijn strijd omzetten in actie. Je wilt zo graag helpen en dat kan op deze manier’’, zegt Bos.

Lees ook