Afbeelding

Meifeestenkermis Gemert weer van start

Uit

GEMERT - Nog ruim een week en op het Ridderplein zal ook dit jaar weer de Meifeestenkermis te beleven zijn. Het volksfestijn vindt traditioneel plaats in het centrum van Gemert.

Op Hemelvaartsdag 3 mei 1951 (73 jaar geleden alweer) is men begonnen met het vieren van de Meifeesten door een grote danstent te plaatsen op het Ridderplein met het KRO-orkest als muzikale ondersteuning. Meer dan 1000 mensen hebben de avond bezocht en velen van hen zijn op zondag nog eens teruggekomen voor een openluchtbal. En in de loop van de jaren is een en ander steeds meer uitgegroeid tot echte feesten, waar rond het Hemelvaartweekend elke dag wel wat te doen was. En soms niet te flauw: wie herinnert zich niet de wielerronden in de jaren 60 met bekende (oud)wielrenners en artiesten of de voetballers van PSV die ballen in het publiek trapten. 

Dit alles gecombineerd met een kermis op het Ridderplein (De kleine kermis, zoals die wel genoemd werd, om hem te onderscheiden van de grote kermis toen nog in juli). 

In de afgelopen jaren is de kleine kermis uitgegroeid tot de grote kermis (en vanaf dit jaar zelfs tot de enige kermis in Gemert), met de deelname van zo’n 25 exploitanten. En uit kostenoverwegingen heeft de stichting Meifeesten er uiteindelijk voor gekozen om zich met name op die kermis te richten. Een stukje nostalgie erin, een stuk spektakel, en een opening door afwisselend de harmonie en het jachthoorn- en trompetterkorps. Maar het principe is gebleven: De organisatie had tot doel geld te verdienen om verenigingen en instellingen in Gemert financieel te steunen en heeft dat nog steeds. Aanvankelijk waren dat de Oud-Stoottroepers, daar is het mee begonnen, maar later werd de “winst” bestemd voor met name Harmonie Excelsior, het Jachthoorn- en Trompetterkorps Gemert en de Seniorenvereniging, maar ook voor bijvoorbeeld het Sint-Nicolaascomité, en er is in het verleden ook een groot bedrag overgemaakt voor de oprichting van het Boerenbondsmuseum. 

En op zaterdag 11 mei organiseert de seniorenvereniging Gemert weer de feestmiddag tijdens de Meifeesten, want die traditie houden ze erin. Die feestmiddag vindt dit jaar plaats in zorgcentrum Ruyschenbergh aan de Julianastraat. De muziek (orkest Un Bietje Brabants) start om 14.30 uur en u kunt binnenlopen vanaf 14.00 uur. Na afloop is er natuurlijk weer de bon voor een paar gratis oliebollen, beschikbaar gesteld door de uitbater van de oliebollenkraam, de familie Hendriks. En ja, alle senioren zijn natuurlijk van harte welkom. 

“Nog ruim een week dus voor het weer zover is. Wij zijn er klaar voor. Nu nog een beetje mooi weer en dan zien we elkaar in de Rups of de Breakdance of op een van de feestelijke terrassen op of bij het kermisterrein. Tot dan”, aldus de organisatie.

Lees ook