Afbeelding

Zorgen over ontwikkelingen vakantieparken Gemert-Bakel

Nieuws

GEMERT – In de gemeenteraadsvergadering van Gemert-Bakel op 14 maart stelt Thérèse van den Eventuin (Sociaal Gemert-Bakel) vragen naar aanleiding van het kappen van bomen op het terrein van Landal. Jan Vroomans (Politiek Op Inhoud) dient een motie in om juridisch advies in te winnen naar aanleiding van Recreatiepark Rooije Asch.

(Door onze politiek verslaggever)

Van den Eventuin schetst dat op 1 maart vrijwel alle bomen op het terrein van de voormalige Camping Grotelsche Heide werden gekapt. Illegaal, volgens haar. Ze vraagt hoe B&W hiertegen gaan optreden, welke maatregelen worden genomen om nog meer natuurvernietiging te voorkomen en hoe bewaakt wordt dat de verdere planontwikkeling plaatsvindt volgens het gemeentelijke natuur- en biodiversiteitsbeleid. 

Volgens wethouder Van Zeeland (CDA) wordt voldaan aan de eisen in het bestemmingsplan. Een kapvergunning is daar niet nodig. Die geldt enkel voor bomen die moeten worden behouden. Volgens Van den Eventuin verjoeg de kap ook een buizerd. “De projectontwikkelaar lapt de regels aan zijn laars.” Burgemeester Van Veen: “Let op wat u zegt, want er is niet illegaal gekapt. Dat geldt wellicht ook voor de buizerd.” Van Zeeland: “De provincie is bevoegd gezag voor de wet natuurbescherming. Zij gaven toestemming. Onze toezichthouder vroeg om te stoppen totdat we de brief met de toestemming van de provincie hadden gezien. Dat is gebeurd.” 

Jan Vroomans over Recreatiepark Rooije Asch: “In 2018 is discussie gevoerd of de overheid expats anders mag behandelen dan arbeidsmigranten. De Raad van State maakte vervolgens duidelijk dat je geen onderscheid mag maken tussen verschillende groepen mensen.” Vroomans wil vragen opstellen aan de landsadvocaat: “We willen niet nogmaals onderuit gaan.” Sociaal Gemert-Bakel en D66 dienen de motie mee in. 

De andere partijen vinden het nog te vroeg voor zo’n juridische advies. Joris van Loon (CDA): “Er zijn nieuwe inzichten ontstaan. Laat de ondernemer zijn actuele plan presenteren in de commissievergadering. In de volgende raad is dan een weloverwogen besluit mogelijk. Wij zien “het nut niet in van het inschakelen van de landsadvocaat.” Toon Coopmans (Dorpspartij) wil “wachten op een nieuw voorstel. Een advocaat kost ook veel geld. Kan er ook een dwangsom komen?,” informeert hij. Burgemeester Van Veen: “Wij moeten vóór 28 maart besluiten, anders moeten we een dwangsom betalen: 100 euro per dag tot max van 15.000 euro.” Vroomans: “Als het college had gevraagd om uitstel, hadden we geen dwangsom hoeven te betalen.” Desondanks werd het geagendeerde voorstel ‘Wensen en bedenkingen voorwaarden beslissing op bezwaar huisvesten expats Rooije Asch’ uitgesteld tot de raadsvergadering van 11 april. 

Vroomans: “Afwachten en zorgen over de kosten hoor ik. We hebben al vijf jaar verloren. In 2018 zei het college: het kan allemaal wél. Nu ligt er een vergunning voor huisvesting van expats waarvan de rechter zegt: dat kan níet. Het college zegt “dan schrappen we dat”. Ik wil weten wat juridisch mogelijk is.” Hij ziet dat er geen meerderheid is voor de motie. Daarop reikt wethouder Van Zeeland hem “de hand om u samen met ons en onze juristen de informatie te geven die u nodig heeft.”

Volgens de wethouder is alles in orde.

Lees ook