Boiling Business (Foto: Jeroen Kuppens/ Kuppens Fotografie)
Boiling Business (Foto: Jeroen Kuppens/ Kuppens Fotografie)

Lokale succesondernemers delen ervaringen tijdens Boiling Business 2023 Gemert-Bakel: ‘Wie zich het best aanpast overleeft’

Nieuws

GEMERT-BAKEL - De wereld verandert, misschien wel sneller dan ooit. De nieuwe wereld is een duurzame wereld. Dat is een onomkeerbaar proces, waar ondernemers in mee moeten. Hoe ga je daarmee om? Tijdens Boiling Business 2023 deelden Erwin van Limpt (Haval/Circulware), Joan van Kessel (Van Kessel Olie), Bjorn Berkers (Create! / Recreate!) en Sandra Jeuken (Manege De Stap) hun ervaringen. 

Van de redactie

De tweede editie van het ondernemersevent vond afgelopen donderdag plaats in NXT Gemert. Het was de eerste jubileumactiviteit van Bedrijven Kontakt Gemert-Bakel (BKG). De lokale werkgeversorganisatie bestaat 35 jaar. 

Voor ruim 300 aanwezige gingen journalist/presentator Arno Kantelberg en CDA-Kamerlid Inge van Dijk in gesprek met vier topondernemers uit de gemeente waar ze zelf opgegroeid zijn. Speciale gast was tv-persoonlijkheid Victor Mids, die met zijn MindF*cks het ondernemende publiek op het verkeerde spoort zette en tegelijkertijd stof tot nadenken meegaf. 

De meest tastbare inspiratie kwam van de vier lokale succesondernemers. Niet de sterkste of de slimste, maar diegene die zich het best aanpast overleeft. Deze theorie van Darwin wordt door Erwin van Limpt al jaren in de praktijk gebracht. Van Limpt is directeur van Haval, dat kunststof voedselverpakkingen produceert. “Mijn vader heeft het bedrijf in 1984 opgericht. Hij had een cafetaria en is van frietboer plasticboer geworden. We zijn gestart met roerstaafjes en frietvorkjes. Na een kleine veertig jaar hebben we nu een hightech productiefaciliteit van 10.000 vierkante meter op het Smartpark in Gemert, met 50 medewerkers en 30 machines. Door nieuwe Europese wetgeving moesten we in 2020 binnen een jaar naar een nieuwe wereld toe met herbruikbare voedselverpakkingen. Daaruit is Circulware voortgekomen, dat zich toelegt op duurzame bakjes, bekers en andere producten die bijdragen aan een circulaire, afvalvrije wereld. Door snel veranderende wetgeving moeten we continue adaptief blijven ondernemen om te kunnen overleven.”

Joan van Kessel is de derde generatie die aan het roer staat bij Van Kessel Olie. De hofleverancier uit Milheeze beweegt al meer dan 100 jaar met de markt mee. “Mijn opa is gestart met de verkoop van lampenolie en steenkolen. De vraag naar deze brandstoffen viel weg, door de uitrol van stroom en aardgas. Mijn vader is zich toen meer op huisbrandolie gaan toeleggen. Later kwamen daar diesel, benzine, smeermiddelen en een groeiend aantal tankstations bij. In de huidige tijd richten we ons ook steeds meer op duurzame brandstoffen en energie. Zo en zijn we betrokken bij de opstart van de eerste productiefaciliteit voor waterstof in Nederland. We investeren nu om daar straks de vruchten van te kunnen plukken. Op korte termijn verdien je dat niet terug, maar op lange termijn naar verwachting wel. Door voorop te lopen bouw je ook een voorsprong op. We zijn dus klaar voor de toekomst.” 

Bjorn Berkers uit De Mortel bouwt met zijn bedrijf Create! podia en stages, voor grote evenementen als Parookville, Dominator, WiSH Outdoor en de Formule 1 en bekende merken als De Efteling en Cartier. “We maken tijdelijke decors voor permanente herinneringen. Soms zijn die bouwpakketten zo groot dat er 28 trailers nodig zijn om ze te vervoeren. Er is één gemene deler, na gebruik gaan ze in de kliko. Dat is zonde en in het kader van een nieuwe, duurzamere wereld willen we een groter deel van het materiaal circulair maken. Doel voor 2025 is de interne afvalstroom terug te brengen naar 10 % en extern naar 50 %, dat is 30 % reductie. Dat doen we met een nieuw merk Recreate! In de evenementensector zijn mensen nog niet zo veel bezig met hergebruik. Dat doen we door decors of de materialen die daar voor nodig zijn meerdere keren te gebruiken of te recyclen. We ontwikkelen in samenwerking met Van der Vleuten Kunststofindustrie uit Gemert platen waar na gebruik weer nieuwe platen van gemaakt kunnen worden. Dan heb je per saldo geen afval. Het doel is dus om minder te verbruiken en meer te hergebruiken.” 

Voor dorpsgenoot Sandra Jeuken is er ook een oude en nieuwe wereld. In de oude was ze topsporter en Nederlands Kampioen Eventing en zou ze op termijn Manage De Stap van haar ouders overnemen. In de nieuwe overleed haar vader plotseling op 50-jarige leeftijd en kreeg Sandra als jonge ondernemer en moeder negen herseninfarcten en bleek ze de zeldzame Ziekte van Sneddon te hebben. “. Het bedrijf alleen voortzetten was niet haalbaar, daarom ben ik de samenwerking aangegaan met Monique Snel. We begeleiden op de manege jongeren die geen onderwijs meer volgen en geen werk hebben, zodat voor hen de stap naar een opleiding of een baan kleiner wordt. Mijn doel als sporter is meedoen aan de Paralympics in 2024 of 2028. Opgeven is voor mij nooit een optie geweest. De doelen zijn blijven staan, alleen de weg ernaartoe is anders geworden.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Lees ook