Afbeelding

Oekraïense oorlogsvluchtelingen verhuizen naar klooster Elsendorp: Opvanglocaties in Gemert gaan onder de slopershamer

Nieuws


GEMERT/ELSENDORP – Het klooster in Elsendorp wordt ingericht als tijdelijke woonlocatie voor oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Er komen 40 opvangplekken in het historische complex aan de Pater Rossaertstraat. 

Voor ongeveer 50 vluchtelingen moet binnen de gemeentegrenzen een nieuwe woonplek gevonden worden, omdat twee tijdelijke opvanglocaties in Gemert binnenkort gesloopt worden. 

Een deel van hen wordt tijdelijk ondergebracht in Elsendorp. Gemert-Bakel heeft daarvoor een tweejarig huurcontract met de eigenaar van het klooster afgesloten. Nu verblijven er nog arbeidsmigranten in het pand van Keizersberg Vastgoed. Medio juni zullen de eerste vluchtelingen er hun intrek nemen.

Gemert-Bakel biedt onderdak aan circa 140 Oekraïners op die de oorlog in hun land ontvlucht zijn. Zowel landelijk als binnen de gemeente is een tekort aan woonruimte. Daarom zijn voor de opvang ook panden ingezet die al op de nominatie stonden om gesloopt te worden. Het gaat onder andere om verouderde etagewoningen aan de Drossard de la Courtstraat en om een pension voor arbeidsmigranten aan het Gelind. 

De vluchtelingen moeten uiterlijk 1 juni het pension aan het Gelind verlaten, omdat dan het huurcontract afloopt. Verlenging is niet mogelijk. De vergunningen voor de bouw een nieuw appartementencomplex op de locatie zijn binnen en de ontwikkelaar wil aan de slag. Na de zomer gaan ook de woningen aan de Drossard de la Courtstraat tegen de vlakte om ruimte te bieden aan plan Ripspark. Woningcorporatie Goed Wonen gaat in en om de Gerarduskerk sociale huurappartementen realiseren. 

Op te voorkomen dat deze 50 vluchtelingen op straat komen te staan, is er een noodverband aangelegd. 80 % kan de komende twee jaar in het Elsendorpse klooster terecht. De overige 20 % wil de gemeente opnieuw onderbrengen in panden die leegstaan, omdat ze binnen afzienbare termijn afgebroken worden. Gezinnen met kleine kinderen worden zoveel als mogelijk in Gemert gehuisvest. Veel vluchtelingen hebben geen eigen auto en zijn daarom op de fiets of het openbaar vervoer aangewezen. De afstand tot een deel van het centrale voorzieningenaanbod is minder groot als je in Gemert woont. 

De vluchtelingen die moeten verhuizen en de omwonenden van het klooster zijn maandagavond tijdens afzonderlijke bijeenkomsten in Gemert en Elsendorp geïnformeerd door burgemeester Michiel van Veen. (Lees meer in de komende editie van het Gemerts Nieuwsblad)

Lees ook