Afbeelding

Kasteelplannen Gemert vallen in hun definitieve plooi: ‘Dit wordt een plek waar mensen voor om willen rijden’

Nieuws

GEMERT - Na een periode van zes jaar zijn de plannen voor Kasteel Gemert definitief. Eind 2025 moet de bouw van het complex zijn afgerond. ‘Vanaf dan kan iedereen hier zijn eigen avontuur beleven.’

Door Siel Peijs

“Dit is het eindplaatje”, zegt Bas van de Laar. “We hebben de plannen nu helemaal ingevuld. De provincie, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de monumentencommissie zijn akkoord. Dit is hoe het gaat worden.”

Bijna zes jaar gelden, op 29 juni 2018, zette Van de Laar, eigenaar van BL Huisvesting, zijn handtekening onder de leveringsakte voor Kasteel Gemert. Daarmee startte een lange weg van plannen maken, bezwaren ontvangen, discussies voeren, plannen bijstellen, opnieuw overleggen en, vooral, volhouden. Aan dat traject is volgens Van de Laar nu een einde gekomen: “Eind 2025 willen we de bouw gereed hebben. Dat is een enorme klus, maar we hebben het volste vertrouwen dat we die gaan klaren.”

Een van de belangrijkste uitgangspunten van de voorliggende kasteelplannen is dat het complex, inclusief de tuinen, een plek wordt die voor iedereen toegankelijk is. “Van zonsopgang tot zonsondergang”, benadrukt Van de Laar. “Dat hebben we zo afgesproken.”

De plannen van Van de Laar concentreren zich op het kasteelterrein rond de Hoofdburcht, het voormalige Jezuïetenklooster, de Donjon en het Poortgebouw. “Iedereen kan hier zijn eigen avontuur beleven. Dat begint zodra je door de hoofdpoort komt en je je richting Hoofdburcht begeeft”, start Van de Laar z’n rondleiding. In dat hoofdgebouw bevindt zich straks de lobby van Hotel Kasteel Gemert Eindhoven Curio Collection by Hilton. “Waar je met alle egards wordt ontvangen via het bordes bij de voordeur van het kasteel”, zegt Van de Laar. De hotelgasten staan circa zeventig kamers ter beschikking, van ruime suites tot luxe tweepersoonskamers. Anders dan in voorgaande plannen zijn die suites nu ingetekend in de hoofdburcht. Van de Laar: “Dat is de blikvanger van het complex. Daarom hebben we die prominent onderdeel gemaakt van onze hotelplannen.”

Om diezelfde reden wordt de kapel afgebroken in de zomer van 2024, vervolgt Van de Laar: “Die nam het zicht weg op de Hoofdburcht. En de ruimte was te klein voor onze faciliteiten.” Bijkomend voordeel is dat er ruimte vrijkomt voor een tweede blikvanger. Op de plek van de kapel, onder de binnenplaats, wordt een luxueuze wellness-faciliteit gerealiseerd. Daartoe wordt een nieuwe grachtmuur opgetrokken, waarachter zich onder meer een binnenbad, drievoudige sauna en whirlpool, gym-, yoga- en beautyfaciliteiten bevinden. “Dat wordt uniek”, belooft Van de Laar. “Er komen kijkgaten in de muur voor de connectie met het kasteelpark. En het infinity pool loopt door naar buiten, tot in de gracht. Je zwemt straks als het ware tussen de eendjes.”

De binnenplaats zelf biedt plek aan een ruim terras, waar iedereen in alle rust van het uitzicht op het kasteel, de tuinen en de gracht kan genieten. “Tegen het Jezuïetenklooster gaan we een nieuw gebouw realiseren”, vervolgt Van de Laar. “Met een toevoeging waar we trots op zijn; onze eigen toren.” Dat gebouw, opgetrokken in een passende maar moderne stijl, huisvest straks een ‘all day dining’ restaurant. “Waar je dus de hele dag terecht kan voor iets lekkers”, verduidelijkt Van de Laar. 

Wie het exclusiever zoekt staat het restaurant in het Poortgebouw ter beschikking. Daarin leidt een sterrenkok de keuken. “We mikken op twee of drie sterren”, legt Van de Laar de lat hoog. “We willen hier echt een plek creëren waar mensen voor om rijden.”

Daar draagt ook de invulling van het Jezuïetenklooster aan bij. Het voormalige theater en de aanpalende zalen kunnen worden afgehuurd voor bedrijfsmeetings, familiefeestjes of bijvoorbeeld een bruiloft. “In stijl”, benadrukt Van de Laar. “Studio Piet Boon tekent voor de inrichting. Met luxe, pure en warme materialen.”

Daarmee sluit de inrichting naadloos aan bij de doelstellingen van Van de Laar; het kasteel als avontuurlijke buitenplaats voor de regio. “Elke eigenaar heeft van het kasteel zijn eigen thuis gemaakt. Als handelsplaats. Als veilig toevluchtsoord. Of als plek voor geloof. Wij toveren Kasteel Gemert om tot plek van verbeelding. Of op zijn engels: ‘Home to the Remarkable’.”

Lees ook