Afbeelding
PIxabay

Hoe sterk is de Nederlandse verdediging tegen cyber criminaliteit?

Ondernemend

De digitale revolutie is al een tijdje geleden in gang gezet. Bijna iedereen zit online en het internet is een belangrijk onderdeel van ons dagelijkse bestaan. Winkelen, werken en het zoeken van vermaak, we doen het allemaal online. Met de opkomst van het internet zijn ook risico’s gemoeid. Risico’s die elk jaar groter lijken te worden. Wat doet Nederland hiertegen en hoe sterk is de Nederlandse verdediging tegen cyber criminaliteit?


Je eigen rol bij het tegengaan van cyber criminaliteit

Voordat we bekijken hoe het er landelijk voor staat is het belangrijk om te weten dat je zelf ook een rol hebt. We zitten steeds vaker online en dankzij VPN-netwerken (Virtual Private Network) zoals Surfshark ligt de wereld aan je voeten. Zo kun je tegenwoordig wereldwijd je favoriete programma’s en sporten zoals F1 steamen. Maar dat maakt het wel extra belangrijk om je te wapenen tegen cybercriminelen.

  • Voorkom phishing door alert te zijn op nepmails. Beantwoord deze mails niet en open geen bijlagen.
  • Zorg voor een sterk wifi wachtwoord en verstrek het alleen aan mensen die betrouwbaar zijn. 
  • Zorg voor sterke wachtwoorden voor apparaten die aangesloten zijn op het internet. 
  • Installeer antivirus software en zorg dat die regelmatig een update krijgt. 

Wat doet Nederland tegen cybercriminaliteit?

Nederland doet al heel wat om cybercriminaliteit tegen te gaan. Zo zorgen ze onder andere voor betere gegevensbescherming, opsporen van cybercriminelen en het monitoren van cybercriminaliteit.

Gegevensbescherming 

Herinner je je nog dat de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) van kracht ging? Het is de Nederlandse benaming van de GDPR (General Data Protection Regulation), de Europese privacywetgeving die op 25 mei 2018 van kracht ging. Deze wet is in het leven geroepen om de consument meer rechten te geven en organisaties meer verantwoordelijkheid. Dit zijn een aantal van de rechten voor de consument:

  • Het recht om in te zien welke gegevens een organisatie van je opslaat. 
  • Het recht om je gegevens bij een organisatie te laten verwijderen. 
  • Het recht om bezwaar te maken tegen het gebruik van bepaalde gegevens. 
  • Het recht om te weten wat een bedrijf met je gegevens doet. 

Deze regels hebben als doel om te voorkomen dat je gegevens ongewenst met anderen gedeeld worden. Hierdoor loop je minder risico dat de gegevens in handen komen van cybercriminelen.

Cybercrime bestraffen

De Nederlandse overheid krijgt meer bevoegdheid om cybercriminaliteit aan te pakken. Zo mogen ze nu op afstand onderzoek doen en helers van digitale gegevens arresteren. Daarnaast kunnen cybercriminelen rekenen op steeds hogere straffen. Voor het vernielen van computergegevens kun je 2 jaar cel krijgen en bij ernstige schade zelfs 5 jaar. 

Cybersecuritybeeld

Wil je weten hoe het ervoor staat met de Nederlandse verdediging tegen cyber criminaliteit dan moet je kijken naar het Cybersecuritybeeld (CSBN). Uit de CSBN van 2023 blijkt dat de digitale dreiging momenteel zeer hoog is. Hier zijn een aantal oorzaken voor te noemen zoals:

  • Verharding politieke spanningen.
  • Cybercrime is moeilijk te verzekeren.
  • Cybercrime is schaalbaar, de oplossing nog niet.
  • Risicomanagement staat nog in de kinderschoenen.

Cybercrime, de stand van zaken

Zoals je hebt kunnen zien is de cybercrime dreiging zeer groot. Er worden inspanningen gedaan om deze vorm van criminaliteit te bestrijden, maar we zijn er nog niet. Nederland is nog niet helemaal bij en ook nog niet goed genoeg voorbereid op de toekomst. Hier wordt wel aan gewerkt, maar bescherm jezelf ook zo goed mogelijk.

Afbeelding

Lees ook