Myrthe Boot
Myrthe Boot Foto: myrtheboot.nl

Myrthe Boot kan niet wachten op De Kern en haar Bootsmannen: ‘Eindelijk bevrijd’

Nieuws


HANDEL - Myrthe Boot, een creatieve duizendpoot uit Handel, is klaar om te beginnen met de voorbereidingen van een nieuw toneelstuk van toneelgroep De Kern. Komende week wordt een start gemaakt onder leiding van regisseuse Boot dat uiteindelijk in de zomer van 2024 moet leiden tot een nieuwe spetterende voorstelling. Daarnaast timmert Myrthe ook flink aan de weg met haar eigen band: Myrthe en de Bootsmannen.

Door Daan Daniëls

Myrthe is geboren in Eindhoven en na wat omzwervingen is ze uiteindelijk neergestreken in het buitengebied van Handel. “Door De Kern ben ik eigenlijk hier beland”, zegt Myrthe, zittend in het zonnetje. “In 2018 was ik ook regisseuse van De Kern en maakten we de voorstelling Peter Pan. Het was de bedoeling dat ik langer regisseuse zou zijn, maar corona strooide roet in het eten. Ik kreeg vervolgens een relatie met iemand uit Handel en kan dus komend seizoen mooi op mijn fiets naar het werk.”

Zelf weet ze al welk toneelstuk De Kern in 2024 gaat doen, de spelers nog niet. Toch wil ze wel vertellen over hoe zoiets gaat. “Als regisseuse wil ik binding hebben met een stuk. Peter Pan had ik bijvoorbeeld helemaal zelf geschreven, vanuit het originele boek. Ik werk graag met sprookjes en kijk altijd naar wat ik met een bepaald stuk, een script kan. Ik voeg graag dingen toe, humor is voor mij ook belangrijk.” Het stuk van komend jaar is in samenspraak met het bestuur van De Kern gekozen. “Zij waren zeer enthousiast over wat ik wilde gaan doen. Dan weet je dat je goed zit. Het wordt ook echt Handels, refereren naar dingen die hier herkenbaar zijn, maar ook dingen waarmee je het publiek kunt verrassen.”

Tijdens corona lag veel van haar werk stil, maar Myrthe zelf niet. Ze ging in de zorg werken en combineert dat nu nog steeds met haar creatieve werk als regisseuse en zangeres. Bij Bronlaak werkt ze als werkbegeleidster, voornamelijk in de winkel.

De stap naar zangeres verliep voor haar geleidelijk. Ze trad al tien jaar op met mooie kleinkunst-covers, met alleen een pianist als begeleiding. “Mijn pianist zat ook in de band van Jan Vriends. Toen ben ik uitgenodigd om een duet mee te komen zingen.” Op een gegeven moment stopte Jan met zingen en ineens was het Myrthe die met de nagenoeg volledige band van Vriends verder ging. Vriends bleef wel liedjes schrijven, maar Myrthe en de Bootsmannen was geboren.

Maar alleen covers spelen, dat paste niet bij Myrthe. “Ik schreef al langer teksten maar een jaar geleden zijn we begonnen met ons eerste eigen nummer. Nu zijn we een jaar verder en spelen we tien eigen nummers. Ik ben eindelijk bevrijd van het juk dat ik zelf niet kan schrijven”, zegt een lachende Myrthe. Enkele weken terug speelde ze met de Bootsmannen op het H20-festival in Helmond. “Ons eerste festival, het was supertof, dat moeten we vaker doen. Kleine, kunstzinnige festivals passen ons. Wij spelen toch meer luistermuziek. Ik zag in elke hoek mensen glimlachen, een bevestiging dat ze het leuk vinden.” Op 24 november treden Myrthe en de Bootsmannen op in Pand-P in Eindhoven.

Lees ook