Gerrie van Asseldonk en een Boekelse kabouter.
Gerrie van Asseldonk en een Boekelse kabouter.

Boekel omarmt gratis toegankelijk Kabouterpad in dorpshart: ‘Wij vroegen ‘vrijwilligers én kabouters’

Nieuws

BOEKEL – “Een paar jaar geleden waren we met onze kleinkindertjes in een kabouterbos bij een Zorgcentrum. Zoiets leek me voor Boekel ook wel wat. Opa’s, oma’s, kinderen en kleinkinderen, de verbinding tussen jong en oud, dát vind ik mooi.” Gerrie van Asseldonk ging in eigen dorp met haar plan aan de slag.

Door Simon van Wetten

Om te beginnen zocht Gerrie naar een geschikte locatie. “Die vond ik achter Zorgcentrum Sint Petrus, midden in Boekel. Daar werkt de interactie tussen die verschillende leeftijdsgroepen het best. Er is bovendien een kinderdagverblijf en een paar honderd meter verderop een Kindpark, met basisscholen en een consultatiebureau.”

Goed. Je had een prima plek gevonden. Maar dan? “Met een vrijwilligerscoördinator van Sint Petrus hebben we een oproep laten uitgaan. We vroegen vrijwilligers én kabouters. Binnen de kortste keren kregen we een heleboel kabouters en gaven tweeëntwintig mensen aan mee te willen doen. Er werd massaal meegedacht over een plan van aanpak. Mijn schoondochter Laura bedacht een verhaal over kabouter Oek. Hij staat nu ook prominent aan het begin van de route te wachten op bezoekers. Zijn verhaal neemt de kinderen mee in een dag uit het leven van een kabouter. Bij de eerste statie moeten de kleintjes roepen: ‘Wakker worden, opstaan.’ De kabouterdag kan dan beginnen.”

Het ziet er allemaal vertederend uit. Een groot bord in poortvorm als entree, veel paddenstoelen, uiteraard rood met witte stippen, bijvoorbeeld als zitplaats voor een musicerende kabouter, en de grotere exemplaren als gezellige kabouterhuisjes. Er is zelfs een zich nog immer uitbreidend dorpje, met groentetuintjes, een theater en een schooltje. Je zou er meteen willen wonen. Dat komt mooi uit, want kabouter Oek kondigt aan: ‘Ik heb gehoord dat hier ergens in het kabouterbos een huisje vrij is.’ En inderdaad, bij één huisje staat: Dit huisje is vrij. Er is een kabouter-zebrapad, en een grote paddenstoel waar de kinderen van binnenuit een luikje opendoen en dan in stijl op de foto kunnen. Dat geldt ook voor de fotoborden. Een kabouter en een kabouterinnetje staan al gezichtloos klaar, de gezichtjes van de kinderen maken het plaatje compleet.

Wat was hier voorheen, Gerrie? “Een bosje met twee ingangen. Mensen lieten er hun hond uit, er kwam hangjeugd. Eén ingang is nu weg. Daardoor is het nu overzichtelijk. Een uitstekende plek.”
De route is geschikt gemaakt voor rolstoelen, rollators en kinderwagens. Gerrie: “Dat past bij het uitgangspunt, de ontmoeting tussen jong en oud. Er staat voor degenen die wat slecht ter been zijn, als resultaat van crowdfunding, halverwege het pad een mooie bank. Heerlijk buurten en rondkijken. Met dank aan alle sponsors en lokale ondernemers.”

Creativiteit alom. “De vrijwilligers zijn enthousiast, werken prima samen en komen met originele ideeën. We zijn vorig jaar gestart en zijn open van 1 maart tot 31 oktober. In de winter wordt alles schoongemaakt, zo nodig geverfd, gaat de opslag in en kan, samen met de nieuwe aanwinsten, vanaf de derde maand, fris het nieuwe seizoen in. En dan is er nog het landelijk ‘Kern-met-pit’-verhaal. Om het bereiken van maatschappelijke doelen te stimuleren worden er per provincie vijftien projecten aangemeld. Wij zijn in Brabant de winnaar geworden. Het van de grond af opbouwen en de geschetste verbinding hebben de doorslag gegeven. Nu mogen we met de landelijke verkiezing voor de ‘Gouden Pit’ meedoen.” Vanaf 20 maart tot 10 april kan men stemmen op www.kernmetpit.nl

Het Kabouterpad ligt aan de Kloosterlaan, achter Zorgcentrum Sint Petrus (Burgtstraat 34). Het Kabouterpad heeft véél huisjes, maar geen huisnummer. Er komt binnenkort bewegwijzering en het parkeerplaatsje en het welkomstbord zijn aanwijzingen. Het kan eigenlijk niet mis. Kabouters… Ze bestaan!

Meer weten? Mail naar Kabouterpadboekel@gmail.com of kijk op de Facebook-pagina Kabouterpad Boekel.

Lees ook