Het huidige Macropedius-complex.
Het huidige Macropedius-complex.

Gemert-Bakel investeert komende jaren miljoenen in onderwijs

Nieuws

GEMERT-BAKEL - Gemert-Bakel trekt tot 2040 ruim 70 miljoen euro uit om het schoolklimaat in de gemeente gezond te houden. Het merendeel van die miljoenen is bestemd voor nieuwbouw of renovatie van scholen in Gemert.

Door Siel Peijs

Veertien scholen telt de gemeente Gemert-Bakel; dertien scholen voor basisonderwijs, waarvan één school voor speciaal onderwijs, en het Commanderij College, met twee locaties voor middelbaar onderwijs. Onderwijswethouder Wilmie Steeghs is er alles aan gelegen om dat aantal scholen minimaal te behouden. Speerpunt daarbij is dat alle kernen hun basisschool behouden, benadrukt ze. 

Om die reden is in opdracht van de gemeente een plan opgesteld dat invulling geeft aan de huisvestingsbehoefte van al die scholen tot 2040. In totaal is daarmee minimaal 70 miljoen euro genoemd.

De wethouder toont zich in haar nopjes met het plan: “Ik ben hier heel blij mee. Dit is een uitstekende basis voor ons beleid in de komende jaren. Het is tot stand gekomen in overleg met de schoolbesturen, dus het wordt ook door het onderwijs zelf gedragen.”

Een belangrijk deel van de miljoeneninvestering is bestemd voor nieuwbouw van het Commanderij College, locatie Macropedius. Daarvoor wordt gekeken naar een plek op Sportpark Molenbroek, waarbij in het meest ideale plaatje ook de accommodatie van VV Gemert wordt meegenomen. De gemeente trekt hier in totaal 39 miljoen euro voor uit; 28,5 miljoen voor realisering van de school zelf, inclusief gymlokalen. En 6,5 miljoen voor planvoorbereiding en het bouwrijp maken van de locatie. Ook is 4 miljoen euro opgenomen onder de post ‘onvoorzien’.

Voor het op het peil houden van het basisonderwijs in Gemert-Bakel trekt de gemeente 31 miljoen euro uit. “Waarbij Doonheide natuurlijk voorop loopt”, zegt Steegs. De grootschalige nieuwbouw in dit deel van Gemert vraagt om een passende, nieuwe onderwijsvoorziening. “Waarbij we mikken op een duoschool.” Voor realisatie van die school heeft de gemeente in totaal 10 miljoen gereserveerd. Met de renovatie van Jenaplanschool De Pandelaar, voor zo’n 6 miljoen euro, komt de investering in Gemert Noord uit op 16 miljoen euro.

Daarnaast zet de gemeente geld opzij voor Kindcentrum De Berglaren, obs ’t Einder en de Petrus Dondersschool. Voor beide laatste scholen wordt gekeken naar nieuwbouw of renovatie, waar bedragen tegenover staan van 4 miljoen euro (’t Einder) en 5 miljoen euro (Petrus Donderschool).

Nieuwbouw van De Berglaren, gepland voor 2025, kost de gemeente ongeveer 6,5 miljoen euro, is de verwachting.

De geplande investeringen in Gemert staan in schril contrast met die in de kerkdorpen. Ondanks nieuwbouwplannen in vrijwel alle dorpen van Gemert-Bakel, met soms flinke aantallen, verwacht de gemeente daar geen stijging van het aantal basisschoolleerlingen. Daardoor zijn er de komende jaren geen investeringen nodig, valt in het huisvestingsplan te lezen. Omdat de meeste scholen meegenomen zijn bij de recente bouw van MFA’s, is ook renovatie of levensduurverlenging volgens de gemeente de komende jaren niet aan de orde. Enige uitzondering is openbare basisschool de Kleine Kapitein in Bakel. Voor die school is 400.000 gereserveerd, bestemd voor inpandige capaciteitsuitbreiding.

Lees ook